דרישת שלום מרתקת מתקופת מלחמת העולם הראשונה ! מאות בקבוקי שתיה חריפה שהיו בשימוש החיילים הבריטיים נמצאו בסמוך לרמלה. הבקבוקים – בני ה100 השנים נמצאו בסמוך למבנה בו שהו החיילים הבריטים בתקופת המלחמה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: קלרה עמית , אסף פרץ , רון טואג
וידאו
הפתעה לא שגרתית נחשפה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות בשבועות האחרונים בסמוך לעיר רמלה. לצד פריטי צור כבני 250,000 שנה מהתקופה הפליאוליתית התיכונה , הופתעו הארכיאולוגים לגלות "דרישת שלום" מרתקת מתקופת… מלחמת העולם הראשונה! בחפירות במקום נדהמו לגלות ממצאים אשר העידו על פעילותם של חיילים בריטים בתקופת מלחמת הראשונה והעיקר בממצאים הינו מאות בקבוקי שתיה חריפה כבני 100 שנה! כל הממצאים נמצאו בסמוך למבנה בו שהו החיילים הבריטים בתקופתם.
את החפירה החלו במקום במסגרת סלילת כביש 200 , זאת ביוזמה של חברת נתיבי איילון.
רון טואג, מנהל החפירה במקום מטעם רשות העתיקות מספר על עדויות היסטוריות כתובות , אשר בהם בדרך כלל יהיו כתובים פרטים "יבשים" אודות פעילות של חיילים בצבא הבריטי בארץ ישראל, לדוגמה: מספרי חיילים, כיווני תקיפה ולכל היותר תוצאות הקרב. אך הפעם בגילוי האתר האמור והממצאים הרבים שנחשפו בו , זכינו להזדמנות להציץ אל החלק הלא כתוב של ההיסטוריה ובעזרתו אף לשחזר את חיי היום-יום ואת הנעשה בשעות הפנאי של החיילים.
במהלך החפירות חשפנו מבנה שחלקו העליון לא השתמר, נראה כי מדובר ביסודות של צריף אשר שימש בתקופה העותמאנית לצרכים חקלאיים. בעת תקופת מלחמת העולם הראשונה הוסב המבנה על ידי הבריטים לצרכי צבא ושיכן בו חיילים. בתוך תחומי המבנה נמצאו עשרות כפתורי מדים, אבזמי חגורות, ציוד רכיבה ועוד פריטים נוספים שהיו שייכים לחיילים הבריטים.
על פי הממצאים במקום ניכר כי הצריף נשרף עד ליסודות ואף התמוטט מסיבה שטרם ברורה לנו. בסמוך למבנה – במרחק של כמה מטרים בודדים חשפנו את המקום אליו השליכו החיילים את הפסולת. במקום – לצד צלחות שבורות וסכו"ם מצאנו "אוצר" של בקבוקי שתיה קלה וחריפה. למעשה – 70ֵ אחוז מהפסולת שהושלכה לבור האשפה היו בקבוקי משקאות חריפים. ניכר כי החיילים ניצלו את המנוחה שניתנה להם להפגת המתח באמצעות שימוש תחוף בטיפה המרה.
בריג'יט אונונה , חוקרת במדור זכוכית של רשות העתיקות מסרת כי זו הפעם הראשונה בתולדות הארכיאולוגיה בארץ ישראל שבה נחשף מכלול של מאות בקבוקי זכוכית ממחנה צבאי בריטי מימי מלחמת העולם הראשונה. מעניין לדעת שבקבוקי הזכוכית אשר הכילו בעיקר יין, בירה, סודה ואף משקאות אלכוהוליים כגון ג'ין , ליקר וויסקי – הגיעו מאירופה כאספקה לחיילים והקצינים הבריטים במחנה. זוהי עדות מרתקת על חיי היום-יום במחנה הצבאי לפני כ100 שנה!.
עוד פריט נוסף מעניין שנמצא במקום בסיוע של הארכיאולוג שחר קריספין , הינו ראש של "מקל מנהיגות". שהיה שייך לקצין בחיל האויר הבריטי. מקלות אלו שימשו כחפץ ייצוגי של קצינים בכירים. ראשו עשוי כסף ואף מוטבע בו סמל החיל עם ראשי תיבות RFC.
אסף פרץ, חוקר התקופה בראשות העתיקות מספר כי למיטב ידיעתו זהו הפריט הראשון מסוגו שנמצא עד כה בארץ.
שרי מרק , אדריכלית , משמרת וחוקרת את נוכחות הצבא הבריטי בפלסטינה מספרת כי בתאריך ה15 בחודש נובמבר שנת 1917 , כבש חיל המשלוח המצרי בפיקודו של הג'נרל אלנבי את איזור הערים לוד ורמלה. לפני כיבוש ירושלים חנה הצבא באיזור בו התקיימה כעת החפירה הארכיאולוגית. המפקדה בביר-סאלם , מחנה רמלה ומחנה סרפד הצבע שהה במקום כ- 9 חודשים , עד שהתקבלה החלטה להמשיך את הכיבוש צפונה. המבנה שהתגלה בחפירה שימש את החיילים הבריטים וזו עדות אותנטית נדירה וראשונה מסוגה לחיי היום יום הצבאיים של חיילי המשלוח בתקופה קצרה מאוד בזמן מלחמת העולם הראשונה.