קבר שודד הים מרחוב אלפסי 10 (קבר יאסון – Jason’s Tomb)

מבט מהחצר החיצונית לעבר הפנימית ושער הכניסה

דיירי רחוב אלפסי בשכונת רחביה בירושלים לא דמיינו לעצמם שבוקר בהיר אחד בשנות החמישים, ימצאו בין שני בנייני מגורים אחוזת קבר מרשימה שבעליה היה ככל הנראה שודד ים (או רק סוחר ימי בעל צי אוניות רחב.  המקום התגלה בעבודות לשם הקמת יסודות לבניין מגורים. אך בעקבות הממצאים בוטלה הקמת הבניין והמקום שוחזר ושומר היטב.

המבנה הינו אחוזת קבר של אדם בשם "יאסון" , (Jason’s Tomb)  אשר על פי הממצאים היה שודד ים או איש יוצא ים שהיה מעשירי העיר ירושלים בתקופתו.

מבט מהחצר החיצונית לעבר הפנימית ושער הכניסה
מבט מהחצר החיצונית לעבר הפנימית ושער הכניסה – צילום: אפי אליאן

בונים בית ומוצאים עתיקות

קבר יאסון היה חבוי במשך שנים רבות מאז תקופתו בבית חשמונאי. במהלך חודש פברואר בשנת 1956 הגיע קבלן בניין לבצע יישור מפלסים בשטח מעל הקבר, על מנת להקים יסודות לבניין מגורים ברחוב אלפסי ברחביה ירושלים. במהלך החפירות בוצעו פיצוצים במקום ולפתע שם לב אחד הפועלים במקום כי מדובר במבנה שהיה חבוי בתוך האדמה ולא האדמה הסלעית לה ציפה. 

העבודות הופסקו במקום וצוותים של רשות העתיקות ועיריית ירושלים הוזעקו למקום. אז חלפה תקופה לא קצרה בהן העבודות בנייה בשטח הופסקו, זאת על מנת לתת לאנשי רשות העתיקות לבצע תחקיר מלא של המקום ואף לבצע חפירות.  פרוייקט הקמת הבניין במקום הוקפא לבינתיים ומצד רשות העתיקות ועיריית ירושלים הוחלט לשמר ולשחזר את הקבר לפי הממצאים שאותרו באתר שנגלה להם. 

לאחר תקופה ארוכה של שחזור איכותי של המקום, הוצגו הממצאים ושוחזרו חלקים נרחבים באחוזת הקבר. נבנו קירות תמך למניעת קריסת מבנה, שוחזרה תקרת המערה לצורת פירמידה לפי האבנים שנמצאו במקום והושלמו כמעט כמו פאזל מושלם. נפרסו בתקרת המערות פסי פלדה שנועדו לשמור על חוזקה של התקרה והמקום הפך לאתר תיירותי בלב שכונת מגורים שקטה. 

הקבר, שאותר בין בניין מספר 8 ל-12, קיבל את מספר 10, שזה היה למעשה מספר הבניין שהיה אמור לקום במקום אילולא הופסקו העבודות. 

שודד ים?

למעשה אין הוכחה רשמית שאכן היה מדובר בשודד ים הקבור במקום. 

בעקבות הממצאים הרבים שאותרו באתר, נמצאו סימנים בציורי קיר של ספינות קרב ואופן הבנייה של הקבר עצמו , הועלתה הסבירות כי מדובר בקבר של אדם מכובד תושב ירושלים, שהיה יורד ים , סוחר ימי או פשוט שודד ים. השערה זו בעקבות ציורי ספינות הקרב שנמצאו בסמוך לקבר. 

הארכיאולוגים שעבדו מקום לשחזור האתר, מצאו ציורים בחלקים שונים של אחוזת הקבר, אחד מהם נמצא בסמוך לקבר ובו מספר ספינות סוחר, כאשר הספינה הראשית נושאת שם הכתוב באותיות ארמיות "יאסון", מפה משערים כי מדובר באיש בעל צי ימי או שודד ים. בנוסף בקיר הפרוזדור לכיוון הקבר, ישנו ציור פחם נוסף של אייל בעל קרניים די מרשימות, כף של עץ תמר נראתה על הקיר של החצר החיצונית ואף כתובות הרשומות באותיות ארמיות באמצעות פחם. 

על פי התחקיר שבוצע לכתובות אלו הצליחו החוקרים לשחזר כמעט במלואן את הטקסט הרשום וזהו תרגומו: "קינה חזקה עשה ליסון בן פאח… שלום. שבנית לך קבר ובא, היה שלום… כזו קינה חזקה יעשו לך הידידים שהיית… שלום חני… גדול מח… קינה כמו אלה, שלום.", למעשה ניתן לתרגם את זה לאות אבל על מותו של יאסון בין פאח.. (חסר המשך השם), נבנה ליאסון קבר לשם הנצחתו לעולמים , באמצעות טקסט זה נפרדים מהמת ואף מסבירים על פעולות האבל שעשו לו חבריו שהגיעו להיפרד ממנו. 

בנוסף, ישנה כתובת נוספת שכתובה דווקא באותיות יווניות , כאשר בה רשום בתרגום חופשי לעברית  "שמחו אתם החיים". סביר להניח כי כתובת זאת נכתבה בתקופה שונה מהתקופה בה נכתבו הכתובות והציורים בפנים המערה. 

שימור – גרוע

למרות העבודות הרבות שבוצעו בשטח לשם שחזור ושימור המקום, מצב הממצאים באתר ברמה ירודה מאוד עד נזק בלתי הפיך. 

הכתובות פחם כבר כמעט ואינן נראות לעין בחצר החיצונית או במערה הראשונה (הפרוזדור) , למרות סגירת המקום באמצעות סורגים – פגעי מזג האויר והזמן החודרים למקום העלימו חלקים רבים מהממצאים שנמצאו במקום.  קיומו של האתר בשכונת המגורים אמנם נבלע להולכים והשבים ובו ולא בהכרח שמים לב אליו, אך במרוצת השנים התגלה כי דלת אבן כבדה שהיתה במקום ככניסה לאחוזת הקבר הועלמה על ידי אלמונים. זאת לא נמצאה מעולם. מה שכן – הדלת הותירה אחריה חריצים עמוקים ברצפת הכניסה – מה שמעיד על משקלה הרב. 

ומעבר לכך

במהלך החפירות שבוצעו במקום נמצאו ממצאים רבים הכוללים חרסים ומטבעות עתיקים מתקופות שונות. המקום עבר חיזוקים ופיתוחים נוספים בשנת 1994 , אך מאז טרם ידע פיתוח ושימור. 

המטבעות שנמצאו במקום אותרו במהלך עבודות סינון העפר שנחפר במקום, אלו זוהו מתקופת יוחנן אורנוס (המאה הראשונה לפני הספירה) , ימי הורדוס, ימי הנביאים הראשונים (תקופת המאה הראשונה לפני הספירה) ואף מטבעות מימי אלכסנדר ינאי. 

סקרנתם אותי , איך מגיעים?

ההגעה למקום , לעומת אתרים אחרים עליהם המלצתי קלה להפליא, מאחר והאתר נמצא בלב שכונת מגורים מאוכלסת, ההגעה למקום קלה וברורה מאוד. 

האתר שוכן ברחוב אלפסי 10 בשכונת רחביה בירושלים , המקום מסומן אך לא בצורה יוצאת דופן. ההגעה למקום אפשרית על ידי רכב ונוחה לכל מבקר. 

 

 

גלריית תמונות – צילום: אפי אליאן

לקריאה נוספת

קובץ המידע מאתר רשות העתיקות בישראל (קובץ PDF) הורדה

 

5 מבקרים הגיבו עד כה ב - “קבר שודד הים מרחוב אלפסי 10 (קבר יאסון – Jason’s Tomb)

  1. תודה על הכתבה, ותיקון: מי שחשף את המקום ועצר את המשך הפיצוצים היה אורי פריץ לויזון ז"ל, סבא שלי. על פועלו זה קיבל את התואר "נאמן עתיקות". פרטים נוספים ב"עתיקות" כרך ד' משנת תשכ"ד (1964) שכתב הארכאולוג ל.י. רחמני

  2. המקום מאוד מוכר בקרב המטיילים בירושלים.
    חבל שמוזנח.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.