תחנת המשטרה הג'יפתליק היא עוד אחת מתחנות המשטרה שהיו פעילות בתקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל. אמנם גם תחנה זו פעלה בשירות המשטרה הבריטית, אך זו שהוקמה בגזרה נבנתה בשילוב של מבנה עותמאני מתקופה קדומה יותר. שילוב זה הופך את מצודת הטיגארט לחריגה וייחודית בתצורתה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: ארכיון המדינה, עמוד ענן, דני גרשוני (ויקיפדיה),
מבנה המשטרה הבריטי – משטרת הג'יפתליק נדירה מסוגה ושילובה עם מבנה קדום יותר. מדובר בתחנת משטרה שהוקמה עוד בתקופת המרד הערבי הגדול – משמעו בין שנת 1936-1939 של המאה הקודמת. מעבר לתצורה המוכרת והידועה של מצודת טיגארט, במצודה זו שילבו את המבנה המשוריין יחד עם מבנה ישן יותר אשר היה ככל הנראה בית ממשל בעת שהיה השלטון העותמאני בארץ.
על פי המקורות, בית הממשל העותמאני אשר הוקם בסביבות שנת 1913 שימש לביצוע גביית מסים וניהול תושבי המקום והקרקעות של הסולטן. מיקומו של המבנה מוקם בנקודה זו מאחר ושלט על הדרכים העיקריות משכם ובמקביל לבקעת הירדן. בנסיבות אלו הוחלט אף להקים את תחנת המשטרה הבריטית בצמוד לאור הגזרה הרגישה.
ההקמה של מבנה מצודת הטיגארט החלה בשנת 1940 לאחר שהחליטו הרשויות הבריטיות להקים נקודות משטרה בכל רחבי הארץ וזאת על מנת לשפר את המשטר והשמירה על הסדר לטובת האזרחים בארץ. את תכנון המצודות כידוע תכנן סר צ'ארלס טיגארט אשר למעשה אחראי לכל התחנות משטרה הבריטיות ברחבי הארץ.
תחנת משטרת הג'יפתליק נבנתה לפי שרטוטי מבנה למצודת טיגארט מסוג (2nd Class Police Station) שהינה מכונה גם תחנה כפרית, זאת למרות שהתלבטו רבות בין מספר סוגי תחנה לאזור. את השיקולים עשו מאחר שהגזרה עצמה היתה רגישה יותר מאחרות ברחבי הארץ. מיקומו של הבניין היה מאוד אסטרטגי, מצד אחד היתה דרך מעבר לאורך בקעת הירדן (כיום כביש 90) ולעומת זאת מצד שני דרך נוספת היורדת משכם כדרך גשר אדם לעבר הירדן. בשל נסיבות אלו בחרו את סוג המצודה הנ"ל מתוך האפשרויות ובנו לפיה.
מבנה התחנה סיים את בנייתו במהלך שנת 1940 , יחד עם תחנות דומות נוספות על אותו הגבול המזרחי של הארץ, בניהן תחנת משטרת צמח, תחנת משטרת טובאס ותחנת משטרת יריחו.
מבנה התחנה ששולב במבנה העות'מאני היה כעת בצידו הדרום מערבי. שינוי נוסף ומרענן היה במבנה הטיגארט החדש, חומרי הבניין בהם השתמשו לבניית המצודה היו שונים מבדרך כלל, במבנה אף שובצו דלתות וחלונות בעלי קשתות גדולות (זאת כנגד הנהוג להנחייתו של מתכנן המצודות צ'ארלס טיגארט אשר בוצעה ביתרת תחנות המשטרה בארץ. בפינה המזרחית ובפינה המערבית הוקמו שני מגדלי השמירה המוכרים, כאשר אחד מהם – המערבי מכיל מאגר מים גדול. בנוסף, הקומות התחתונות של המגדלים שוריינו בפתחי ירי עם דלתות ברזל חסינות.
במשך שנים אלו פעלה התחנה לשמירת החוק בגזרה הרגישה, עד תום המנדט הבריטי בארץ ישראל – שנת 1948. ישנה טענה כי עם סיום המנדט הועברה השליטה במבנה לידי שלטונות ירדן, אך עם זאת לא ניכרו סימנים כי המבנה אכן היה בשימושם בפועל.
זמן קצר לאחר מלחמת ששת הימים, בה נכבשה בקעת הירדן הוקם בשטח סביב תחנת המשטרה הבריטית מחנה צבאי אשר שימש כמפקדת חטיבת הבקעה.
בשנת 1968 הוחלט על שינוי שמו של המחנה הצבאי ל"מחנה אריה", אריה היה אלוף משנה אריק רגב אשר נהרג בחודש יולי של אותה השנה לאחר שהיה מעורב במרדף אחר מחבלים.
מחנה אריה היה בשימוש שנים רבות עד אשר ננטש.
כיום מבנה המשטרה הבריטי עומד נטוש כאשר הזנחה והשחתה רבה קיימת בו. קירות המבנה ההיסטורי עומדים ועליהם חורים רבים כתוצאה מירי כדורים. חלקים נרחבים בו העשויים ברזל (סורגים, מרזבים וכו') נעקרו בידי סוחרי ברזל. בפנים המבנה והחצרות הרס ושאריות גללים של עדרי כבשים שחולפים מפעם לפעם במקום.
מבנה משטרת ג'יפתליק הוגדר כאתר מורשת על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.