ממצאים ועדויות נדירות ומפתיעות בלב העיר תל אביב , בימים אלו מתקיימת חפירה ליד גשר מעריב בעיר. שם נתגלו עד כה ממצאים המעידים על קיומה של אוכלוסייה מצרית במקום. החפירות נמשכות
כתב: אפי אליאן | צילומים: עתליה פדידה / יולי שוורץ / רשות העתיקות
דרישת שלום חמה מתקופת הברונזה הקדומה היישר לתל אביב.
בחפירות שמבצעת רשות העתיקות במתחם פרויקט הבניה של חברת רובינשטיין נחשפו שברי כלי חרס קדומים ששימשו ככל הנראה לייצור משקה בירה.
מנהל החפירה במקום מטעם רשות העתיקות – דייגו ברקן מספר כי תל אביב מוכיחה את עצמה כעיר ללא הפסקה כבר אלפי שנים.
דייגו מספר כי במקום נחשפו עד כה 17 בורות אכסון ששימשו לאחסון תוצרת חקלאית בתקופת הברונזה הקדומה הראשונה (3500 – 3000 לפני הספירה הנוצרית). בחפירות שבוצעו במקום נחשפו עד כה מאות שברי חרסים שעל אחד מהם סיפור בני עצמו , אך בניהם נתגלו מספר אגנים גדולים מחרס שנעשו כמסורת המצרית. האגנים שימשו להכנת בירה, לכלים אלו משערים החוקרים כי הוסיפו קש או חומר אורגני כלשהו על מנת לחזק את הכלים, שיטה שבפני עצמה לא היה נהוגה ומקובלת בתעשייה המקומית.
אגנים כאלו שנמצאו בתל אביב, נחשפו בעבר במבנה המנהל המצרי אשר נחפר בעין הבשור. בחפירות שנעשו באיזור בעבר אז כבר ידעו שיש אתר ארכאולוגי מתקופת הברונזה הקדומה שטרם נחשף, אך החפירה עצמה הינה העדות הראשונה להתיישבות מצרית גם במרכז העיר תל אביב של היום. כמו כן זו מוגדרת גם כעדות הראשונית כנקודה הצפונית בותר בצפון הנגב ובמישור החוף הדרומי כאשר ידוע כי הנקודה המצרית הצפונית ביותר היתה באזור.
לפי ממצאים אלו אנו מגלים כי כבר אז היה לעיר תל אביב מה להציע ואף המקומיים ידעו להנות היטב מכוס בירה ממש כמו התל אביבים של היום.
יהיה מעניין לדעת , כי הבירה היתה נחשבת כמשקה הלאומי של מצרים בעת העתיקה, הבירה היתה מצרך ייסוד בדומה ללחם, כמו כן נצרכה על ידי כלל האוכלוסייה ללא הבדלים של גיל , מגדר או מעמד.
הבירה המקומית יוצרה מתערובת של מים ושעורה אשר נאפו חלקית ולאחר מכן הושארו לתסוס בשמש. לתערובת זו הוספו תרכיזים שונים על מנת להוסיף טעם. התערובת סוננה בכלים מיוחדים והוכנה לשימוש.
בחפירות באיזור הדלתא של מצריים, נתגלו מבשלות בירה המעידות כי זו יוצרה כבר מאמצע האלף הרביעי לפני הספירה הנוצרית.
דייגו ברקן , מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות הוסיף וציין כי במקום נמצאו גם פגיון מנחושת (כלי נשק) וכן כלי צור מהתקופה הכלקוליתית (מלפני כ-6000 שנה)