אמנם אין מדובר בתכשיטים שהתגלו כעת, אלא מלפני כחמישים שנה, אך אלו נחשפו לראשונה במסגרת הקונגרס ה-48 לארכיאולוגיה. התכשיטים נמצאו במערת קבורה, בקברים מהתקופה הרומית, אשר בהן נמצאו קברי ילדות כשהם מכילים תכשיטי זהב יקרים
כתב: אפי אליאן | צילומים: דפנה גזית, אמיל אלג'ם | וידאו: אמיל אלג'ם
כתבת וידאו – לחצו על המסך להפעלה
מדוע נקברו בירושלים של התקופה הרומית, ילדות כאשר הן עונדות עליהן תכשיטי זהב יקרי ערך?
במסגרת הקונגרס הארכיאולוגי ה-48 אשר אורגן בידי רשות העתיקות, החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, האגודה הארכיאולוגית הישראלית, נחשפו לראשונה מאז שהתגלו לפני כחמישים שנה – פריטי זהב מרשימים אשר התגלו במערת קבורה בהררי ירושלים. הקונגרס התקיים בקריה הלאומית לארכיאולוגיה של ארץ-ישראל ע"ש ג'יי וג'יני שוטנשטיין שבירושלים.
פריטי זהב מרשימים אשר התגלו בעבר במערות קבורה בירושלים, נחשפו לציבור לראשונה, זאת כחלק מהקונגרס הארכיאולוגי ה-48 שאורגן בידי רשות העתיקות בירושלים. המחקר החדש, חושף שרידים של ארון קבורה מעופרת אשר התגלה בעבר בהר הצופים. בתוך הארון נמצאו תכשיטים הכוללים עגילי זהב, ראש סיכה, תליון וחרוזים מזהב, חרוזי קורניאול וחרוז מזכוכית.
כל ממצאים אלה התגלו עוד בשנת 1971 במסגרת חפירתה של יעל אדלר ז"ל מאגף העתיקות, אך עד לאחרונה ממצאים אלה טרם פורסמו. התכשיטים אותו במסגרת פרוייקט "פרסום חובות חפירות עבר" של רשות העתיקות, אשר במסגרתו מפורסמות חפירות ארכיאולוגיות ישנות שלא הגיעו בעבר לידי פרסום מדעי.
מיפוי המידע, אשר שכב במשך שני רבות והעלה אבק בתיקי הארכיון , לצד איתור פיזי של ממצאי החפירה, שפך אור על אוצרות ארכיאולוגיים שנשכחו זה מכבר. כך אומרת ד"ר איילת דיין – מנהלת תחום מחקר והתמחויות ברשות העתיקות ומרכזת הפרוייקט. תכשיטי הזהב היפהפיים שחקרנו – הם הדוגמה הקלאסית לאוצר כזה.
ד"ר איילת דיין, איילת גרובר וד"ר יובל ברוך מרשות העתיקות אשר חקרו את התכשיטים סבורים שהפריטים יקרי הערך אלה, נושאי את סמל אלת הירח הרומית לונה, ליוו את הילדות גם בחייהן ונקברו עמן על מנת שיהיו להם להגנה גם בעולם הבא.
על פי המחקר, זוג עגילי זהב דומים, התגלו בחפירה אחרת שנערכה אף היא בשנות השבעים באיזור הר הזיתים שבירושלים, על ידי הארכיאולוג פרופסור צפיריס וסיליוס ז"ל מטעם אגף העתיקות והמוזיאונים. ציין כי "הילדה נקברה עם מה שמסתמן כסט זהב יוקרתי, אשר כלל עגילים, שרשרת עם תליון המכונה Lunula (על שם האלה לונה) וסיכת ראש.
תכשיטים אלה מוכרים לנו מהעולם הרומי ומאפיינים קבורות של ילדות צעירות, מה שיכול להעיד על האוכלוסייה אשר נקברה באתרים אלה, בירושלים הרומית – עת ששמה היה איליה קפיטולינה.
בעת הרומית שבירושלים, התגוררה אוכלוסייה מגוונת מאוד, אשר הגיעה לעיר לאחר חורבן בית המקדש שהוביל להתרוקנות האוכלוסייה היהודית ממנה. תושבים אלה הגיעו לעיר מאזורים שונים ברחבי האימפריה הרומית והביאו עימם עולם חדש של ערכים, אמונות ופולחנים. פולחנם של תושבי העיר החדשים היה מגוון ועשיר וכלל אלים ואלות ובניהם – לפי הנראה גם את פולחנה של אלת הירח לונה.
בשיחה עם אלי אסקוזידו מנהל רשות העתיקות מספר: קבורת התכשיטים עם הילדות נוגעת ללב, אפשר ממש לדמיין את ההורים או הקרובים שלהן, נפרדים מהמנוחות כשהן עונדות את התכשיטים או שהם מונחים במכוון לצידה. תוך שהם חושבים על ההגנה שתלווה את היקירה להם גם בעולם שאליו היא עוברת. זו סיטואציה מאוד אנושית אשר כל אחד או אחת יכולים להזדהות עם הצורך בהגנה על הצאצאים – לא משנה באיזו תרבות או תקופה.