שרידי הכנסיה המרשימים נתגלו במהלך חפירות ארכאולוגיות של רשות העתיקות בכפר כמא, כחלק מהכשרת שטח להקמת פארק משחקים. בעקבות גילוי הכנסיה הקדומה הוזמן למקום ראש הכנסייה היוונית – קתולית בישראל להתרשם מהממצא הייחודי
כתב: אפי אליאן | סטילס: אניה קלינר , אלכס ויגמן | וידאו: אלכס ויגמן
שרידי הכנסיה התגלו במהלך חפירות ארכאולוגיות בכפר כמא בשיתוף עם המכללה האקדמית כנרת יחד עם מתנדבים מהאזור. החפירה החלה לאחר הכשרת שטח להקמת פארק משחקים ביוזמת המועצה האזורית כפר כמא וקרן קיימת לישראל
סרטון וידאו
לאחר חשיפת הממצא המרשים הוזמן למקום הארכיבישוף הקתולי – ד"ר יוסף מתא שהינו ראש הכנסיה היוונית קתולית בישראל על מנת להתרשם בעצמו מהשרידים הקדומים. החפירה באתר מנוהלת בידי נורית פייג מטעם רשות העתיקות ובשיתוף של פרופסור מוטי אביעם מהמכללה האקדמית כנרת. האתר נחפר כחלק מעבודות הקמת פארק משחקים ביוזמת המועצה המקומית כפר כמא והקרן הקיימת לישראל.
בשיחה עם מנהלת האתר נורית פייג, מספרת על הממצאים: הכנסיה שפעלה במקום היתה בעלת שטח של 12X36 מטרים וכללה חצר קדמית גדולה, מבואה ואולם מרכזי.
ייחודה של הכנסייה מצוי בקיומם של שלושה אפסיסים (גומחות תפילה).
אולם התווך של הכנסיה והסיטראות רוצפו בפסיפסים אשר שרדו בחלקם. העיטורים הססגוניים בולטים מאוד וניכר כי שולבו בהם דגמים גאומטריים וצמחיים בצבעי כחול שחור ואדום.
עוד ממצא ייחודי שהתקלה הינו רליקוריום (תיבה מאבן) קטן אשר שימש ככל הנראה לשמירת שרידים קדושים.
עוד נחשפו באתר העתיקות שורת חדרים נוספת אשר היתה צמודה לכנסייה, על לפי בדיקה של רדאר חודר קרקע אשר הופעל באתר העתיקות על ידי ד"ר שני ליבי נמצא כי במקום קיימים חדרים נוספים ולא מן הנמנע כי מכלול גדול זה היה מנזר. כך סיפרו החוקרים.
כנסיה קטנה יותר בעלת שתי קפלות נחשפה עוד בשנות השישים של המאה הקודמת בכפר כמא. בכנסיה זו נמצאו כתובות והמבנה תוארך למחצית הראשונה של המאה השישית לספירה הנוצרית. לפי הממצאים של הכנסיה הקטנה מול הממצאים בכנסיה הנוכחית מצאו החוקרים כי שתיהן ככל הנראה שייכות לאותה התקופה.
הגילוי החדש מרמז כנראה על מיקומו החשוב של הכפר הנוצרי ששכן במקום בעבר הרחוק – שנת 1876. בשנה זו ידוע כי התיישבו בכפר כמא הצ'רקסים בני שבט השפסוגים. אלו השתמשו באבני הכפר הרדום על מנת להקים את בתיהם הראשונים.
חשיפת הכנסיה בכפר כמא תורמת למחקר רחב היקף על היישוב הנוצרי בגליל, מחקר זה מנוהל בידי פרופסור מוטי אביעם וד"ר יעקב אשכנזי ממכון כנרת לארכאולוגיה גלילית באקדמית כנרת.