בתחילת דרכה היא היתה אנדרטה לזכר נופלי קרב רפידים בשנת 1967. שכנה במשך שנים במערב סיני עד שהוחזר למצרים במסגרת הסכם השלום. אז הועברה למיקומה החדש בסמוך לצומת כ"ח והפכה לאנדרטה כלל חטיבתית לזכרם של חטיבת המילואים הראשונה של חיל השריון. ברוכים הבאים לאנדרטת "אגרוף ורומח"
כתב: אפי אליאן | צילומים: אפי אליאן
רבים מהנוסעים בנתיב הצפוני של כביש 6, העובר בסמוך למחלף ראש העין לוודאי הבחינו בקנה תותח הניצב לעבר מערב מעל הכביש. פעמים רבות חלפתי במקום עד אשר עורר את סקרנותי הצבתו במקום.
אין ספק שישראל מכילה עשרות ואולי מאות גלעדים ונקודות זכרון מלחמתיות כאלו ואחרות, אך אלו עם ה"כלים הכבדים" תמיד משכו את העין שלי. אז ניגשתי למקום לאחר קריאה קצרה ומכאן סיפורנו מתחיל.
קצת היסטוריה
האנדרטה המקורית הוקמה בכלל מאות קילומטרים דרומה ממיקומה הנוכחי , אי שם בסמוך לרפידים שבמערב סיני. אזור שכיום בשליטה של מצרים. האנדרטה הוקמה לזכרם של חללי קרב רפידים שהתחולל במהלך מלחמת ששת הימים. השרידים המוצבים במקום , טנק מסוג AMX ושני זחל"מים הנם עדות מקורית לאותו קרב שגבה את חיי חיילי החטיבה במארב. בקרב זה נהרגו 25 מחיילי החטיבה.
במקורה האנדרטה היתה לזכר חללי האירוע המסוים, אך במסגרת הסכם השלום עם מצרים ופינוי סיני לשם העברתו לידי המצרים, פונתה גם האנדרטה על כליה ואלו מוקמו מחדש ליד נחשונים. בהמשך הוזזו שוב דרומית בסמוך לצומת כ"ח הסמוכה ליער קולה. במעבר זה הורחב היבט הזיכרון לכלל חללי החטיבה.
חטיבה 27
חטיבה 27 היתה חטיבת המילואים הראשונה של צה"ל, זו הוקמה בשנת 1952 עם יצירת חטיבות המילואים הראשונות בצה"ל. בראש החטיבה עד אלוף משנה יצחק פונדק. החטיבה כללה באותה עת גדוד טנקים מסוג שרמן, גדול טנקים מסוג AMX ואף גדוד חי"ר.
החטיבה נקראה במהלך תקופת פעילותה גם חטיבה 264 , חטיבה 60 ואף חטיבה 204 , כל זאת במהלך שינויים וליהוקים שבוצעו בצה"ל. אך למרות זאת בשנת 2014 נסגרה החטיבה כחלק מתוכנית הקיצוצים של משרד הבטחון.
החטיבה היתה פעילה במלחמות משמעותיות בהיסטורית מדינת ישראל, בין היתר פעולה במלחמת סיני אשר בה למעשה הוקמה החטיבה. מלחמת סיני ומלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים ומלחמת ההתשה. לאחר מכן אף השתתפה באופן חלקי במלחמת לבנון הראשונה (שנת 1982) אך תחת השם חטיבה 264.
החטיבה בשנת 1956 – מלחמת סיני
בעת שנת 1956 פורצת מלחמת סיני , מפקד החטיבה באותה עת היה חיים בר לב (לימים הפך לרמטכ"ל צה"ל) , הגדוד השתתף בקרות בצומת רפיח, אל עריש ואף בקנטרה שבתעלת סואץ. החטיבה כללה באותה עת ביחידותיה גדוד טנקים מסוג שרמן , גדוד טנקים מסוג AMX, גדוד זחלמ"ים חיל רגלים ממונע, גדוד של חיל רגלים על גבי משאיות , כל זאת תוך שירות מילואים לאורך כל השנה בגבולות המדינה , סיני רצועת עזה ואף ירדן.
החטיבה בשנת 1967 – מלחמת ששת-הימים
בעת שנת 1967 מתרחשת מלחמת ששת הימים, החטיבה נמצאת תחת פיקודו של אלוף-משנה מנחם אבירם. החטיבה לוחמת במסגרת "אוגדת הפלדה" אשר בפיקודה של אלוף ישראל טל. במלחמה זו החטיבה חוצה על יחידותיה את גבולות מצרים, נתיב הקרובות עבר כדרך ציר החולות אשר ממזרח לרפיח לכיוון אל עריש. בעת מעבר הגבול כבשו לוחמי החטיבה מוצב נ"ט מצרי ותוך תנועה לתוך הלילה הגיעו עם שחר לאזור אל עריש. חלק מהחטיבה יוזם תקיפה למחנות המצריים ומבצע טיהור של מתחם אל-מעזר ואילו הכוחות האחרים בחטיבה משתתפים בכיבוש שדה התעופה אל-עריש. משם החטיבה הובילה את כוחות האוגדה לכיוון בית גפגפה (רפידים) וזאת תוך לחימה מסיבית כנגד כוחות שריון של האויב. לאחר שעות הלחימה הרבות הצליחו להשיג שליטה של כל המחנות הסמוכים ושדה התעופה. במהלך מלחמה זו איבדה החטיבה כ-40 לוחמים משורותיה.
שנת 1967 – 1970 – מלחמת ההתשה
שנת 1968 טרום תחילתה הרשמית של מלחמת ההתשה מתקיים "מבצע כרמה" , פלוגה מגדוד השרמנים של החטיבה פועלת במסגרת גדוד צנחנים המבצע התקפת הטעיה באזור דמיה. הטנקים מהחטיבה פעלו בשיתוף פעולה עם הצנחנים וסיוע ארטילרי על גשר ביילי שהיה פרוס מעל הירדן. במהלך הקרב במקום כבשו את כפר דמיה שבירדן. הקרב במקום היה עם טנקים מסוג פאטון של צבא ירדן. טנקים אלו ניצבו על הרכסים מזרחית לכפר דמיה והקרב עימם נמשך שעות רבות עד שעות הערב. הלחימה במקום גבתה את חייו של מ"פ הטנקים ואף לוחם נוסף שהצליחו ללחום בגבורה יתרה מול טנקי האויב. החטיבה שירתה בתעלת סואץ עד שנת 1973 ולאחר מכן המשיכה את השירות בגבול עם ירדן.
שנת 1973 – מלחמת יום כיפור
במלחמת יום כיפור מפקד האוגדה היה האלוף אברהם אדו. מחנה החטיבה עצמו היה ברפיח, החטיבה יצאה למלחמה ממחנה רפיח שהיא מתנהלת בנסיעה על שרשרות לאורך 180 קילומטר. החטיבה הגיעה בשלמותה לבלוזה שם התארגנה ללחימה והצליחה לבלום את תקיפות הצבא המצרי. זאת התמקמה לאחר התקיפה בגזרה הצפונית של התעלה לאחר תגבור של
יחידות טנקים חרמ"ש חי"ר וארטילריה. הקרבות התחוללו במקום במטרה להגן על ציר הגישה למוצב "בודפשט". לאחר חצית התעלה הצליחו לשלוט בגזרת ג'בל ג'ניפה ואף השתתפו בלחימה עד לסואץ . עם הפסקת האש, החטיבה החזיקה בגדה המערבית של תעלת סואץ בתוך מצרים.
שנת 1982 – מלחמת לבנון
בעת מלחמת לבנון השתתפה החטיבה תחת פיקודו של אלוף משנה ירמי אולמרט בקרבות רמת הגולן , בירות ואף בעלי . החטיבה הצליחה לשלוט בקו מול הסורים בבקעה ולאחר מכן המשיכה החטיבה בשירות מילואים לאורך הגבולות.
ובשנים הבאות:
החטיבה השתתפה בשנת 1991 בפעולות כנגד האינתיפאדה הראשונה והגנה על גבולות הארץ במשך השנה. שנת 2001 משתתפת החטיבה בפעולת "חומת מגן". עד שנת 2002 איבדה החטיבה 140 לוחמים בקרבות השונים.
אז אחרי כל ההיסטוריה, מה נראה במקום?
הגישה למקום הינה כדרך הכביש המוביל מנחשונים דרומה על כביש 444. בכניסה לשביל ניצב שילוט המציג את שמו של המקום, נרד מטה ונגיע לחניון ורחבה של שטח האנדרטה. במקום ניצבים 3 כלים מקוריים מהקרב ברפידים, טנק AMX ושני זחלמ"ים אשר נושאים סלעי בזלת ועליהם המלחמות בהם השתתפה החטיבה. כאשר ניגש מצד ימין לפי השילוט, נראה שלט גדול עם סמל החטיבה ואף פירוט היסטורי אודותיה. בהמשך השביל מספר ספסלים ולוח זכרון המכיל את 147 לוחמי החטיבה שנפלו במהלך הקרבות בהם השתתפה. כאשר נמשיך הלאה, נגיע לגובה ההצבה של הזחלמ"ים הישנים ונגיע חזרה לרחבה ממנה יצאנו.
מעבר לאנדרטה עצמה, המקום עצמו מהווה כתצפית יפיפייה מעל כביש 6 לעבר מערב, ממנו ניתן לראות ברוב הימים את הערים הגדולות , אלעד, פתח תקוה, ועוד.
מיקום באמצעות עמוד ענן: לינק
האנדרטה של החטיבה הועברה לאחרונה מעט מזרחה , על כביש 465 בשל הצורך בהרחבת מחלף כביש 6 ; האנדרטה שוקמה ופותחה וביום 14 במאי 2018 התקיים טקס חנוכת האנדרטה המשוקמת ביחד עם עצרת זכרון לחללי החטיבה . האירוע היה מרשים , השיקום מעורר השראה , משפחות , מפקדים ברמות שונות ובהם שורה של מפקדי החטיבה לדורותיה השתתפו בטקס , בו הקשנ'ר היה האישיות המרכזית . מוזמנים לבקר במקום .
נכתב ע'י תא'ל מיל' ירמי אולמרט , מפקד החטיבה בתקופת מלחמת שלום הגליל . [ 1982 ] .