שרידי ארווה עתיקה נחשפו במהלך חפירות ארכיאולוגיות בגן הלאומי עבדת.
כתב: אפי אליאן | צילומים: טלי אריקסון גיני , רשות העתיקות
במהלך חפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות בשת"פ אוניברסיטת דה-פול בארצות הברית ובהשתתפות חניכי בית ספר שדה הר נגב, נחשפו שרידי אורווה עתיקה שתוארכה לתקופה לפני כ-1500 שנה.
בתוך שטח הארווה נחשפה שכבה עבה בגובה של כמטר , שנמצאה כחומר אורגני (גללי חמורים וצון) אשר לא השאירו מקום לספק לגבי שהותם של חמורים וצאן במקום בעת העתיקה.
את החפירה מנהלים במקום פרופסור סקוט באקינג מאוניברסיטת דה-פול בארצות הבית יחד עם ד"ר טלי אריקסון גיני מרשות העתיקות. החפירה ממומנת בנוסף על ידי מילגת פולברייט.
שרידי האורווה נחשפו על פתח אחת המערות החצובות בשיפוי ההר בגן הלאומי עבדת, זאת ככל הנראה שימשה כמבנה עזר לתושבי המקום שהיו ככל הנראה נזירים. המבנה חולק למספר חדרים בנויים אבן, כאשר על קירותיהם ציירו בצבע עיטורי צלבים. כמו כן נמצאו במקום אגני אבנים ששימשו ככל הנראה לאגירת מזון ומים לבעלי החיים.
בשיחה עם פרופסור סקוט באמינג מאוניברסיטת דה-פול שבארצות הבית וד"ר טלי אריקסון גיני מרשות העתיקות נמסר כי את הזיהוי לקיומה של האורווה , סיפקה שכבה עבה של חומר אורגני שהתגלה כגלי חמורים וצאן. השכבה שנמצאה היתה בגובה של כמעט כמטר מעל רצפת המבנה ונראה כי המקום נהרס כליל ברעש האדמה אשר החריב את העיר עבדת בראשית המאה השביעית לספירה.
בחפירה זו הועסקו בני נוער חניכי בית ספם שדה הר נגב , אלה ביצעו סינון וניפוי של מאות רבות של דליי חומר אורגני שנחפרו באורווה. בני הנוער היו תחת הדרכתו של דניאל פוקס – ארכיאו-בוטנאי מטעם אוניברסיטת בר אילן ובמהלך עבודתם אספו זרעים ושרידים אורגניים קטני שונים , אשר יוכלו לשפוך בעתיד אור נוסף על שימושו של המבנה שנחשף.
כמו כן כוונת המחקר הינה לחשוף מה אכלו יושבי המקום והסביבה בימי קדם, החוקרים סבורים כי זרעי הענבים שנמצאו, השתמרו היטב בשל היובש השורר במקום ואולי גם יאפשרו להפיק DNA של הצמח הקדום, דרכו יוכלו לזהות זנים שונים שגדלו באיזור.
ד"ר אריקסון גיני מציינת כי בני הנוער ביצעו את העבודה בצורה מעולה , קיבלו את ההסברים כיצד נעשית עבודת הארכיאולוג ואף עברו סיור מודרך באתר. הקבוצה התראה עניין רב במחקר ובפרויקט ונהנינו לעבוד איתם ואני יודעת שגם הם נהנו.