במבצע משולב של רשות העתיקות, משטרת ישראל ורשות המיסים נתפסה רשת שודדי עתיקות שעסקה בסחר בלתי חוקי בעתיקות
על פי החשד, אלפי הפריטים העתיקים והנדירים שנתפסו ברשות החשודים נשדדו מאתרי מורשת בארץ ובעולם, תוך פגיעה והרס האתרים לשם בצע כסף
כתב: אפי אליאן | צילומים: יולי שוורץ , רשות העתיקות
אלפי פריטי עתיקות מרהיבים וייחודים בני מאות ואף אלפי שנים נתפסו היום במהלך מבצע גדול של רשות העתיקות, משטרת ישראל ורשות המיסים. הפריטים שנתפסו ככל הנראה נשדדו מבתי קברות ברחבי אגן הים התיכון וכן מאפריקה ודרום אמריקה.
יוזמי המבצע התחקו במהלך החודשים האחרונים אחר פעילות חשודה של מספר מאנשי הרשת אשר ביצעו סחר בלתי חוקי בעתיקות בישראל. כנגד החשודים נאספו ראיות רבות והבוקר, במבצע משולב פשטו הצוותים על שלושה מוקדים עיקריים באזור גוש דן, שם פעלו החשודים ובמקומות אלו תפסו ממצאים ומוצגים רבים. החשודים שנתפסו עוכבו להמשך חקירה.
בשיחה עם אמיר גנור, מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, מספר: מדובר באחד מהמבצעים המשמעותיים שבוצעו בישראל כנגד סחר בלתי חוקי בפרטי עתיקות. מפקחי רשות העתיקות נדהמו כאשר גילו במחסני החשודים ובבתיהם אלפי פריטים שהיו ראויים במצבם לתצוגה במוזיאונים, בין הממצאים הנדירים היו כאלה המתוארכים מהאלף ה-1 לפני הספירה הנוצרית ועד למאה ה-11 לספירה הנוצרית.
בנוסף בין הפריטים התגלו מאות מטבעות עתיקים שחלקם נדירים מאוד. גמות – אבנים יקרות שהיו משובצות בתכשיטים, חלקים של פלסים, צלמיות וראשי אלים המתוארכים לתקופה הרומית (לפני כ-2000 שנה!) עוד נתפסו עשרות כלי חרס מעוצבים בציור נדירים מאוד מטיפוס: "שחורי הדמויות" ו"אדומי הדמויות" אשר מתוארכים למאה ה-5 לפני הספירה הנוצרית, כלי פולחן , חלקי פסלים ועוד.
על פי החשד חלק נכבד מהפריטים נשדדו מקברים אשר נחתמו בעת העתיקה. בקברים אלו הושארו החפצים כחלק ממנחות למתים אשר על פי האמונה, אמורים היו ללוות את המתים לעולם הבא. רשות העתיקות תנסה להגיע למקורם של הפריטים ולבחון האם מקורם באתר עתיקות בישראל או באגן הים התיכון, זאת כחלק משיתוף פעולה עם האינטרפול וגופי אכיפה בינלאומיים נוספים.
מדובר בתחילתה של החקירה, כך מוסיף גנור, רשות העתיקות לא תאפשר סחר בעתיקות גנובות ותשתף פעולה עם כל גורם בעולם על מנת למנוע אותו. העתיקות הינן נכס מורשת השייך לכלל התרבויות והאנושות, ולא ניתן להתייחס אליהן כאילו היו ירקות או כל מוצר צריכה אחרים בעלי תחליף.
מדינת ישראל משקיעה משאבים רבים בפיקוח על הסחר בעתיקות, ועושה מאמצים לילות כימים על מנת שממצאים עתיקים לא ייגנבו מאתרי העתיקות. לדברי גנור, כל ממצא ארכיאולוגי שמנותק מהקשרו הארכיאולוגי בידי שודדי עתיקות ונמכר בעד בצע כסף, למעשה מייצר חור שחור בהיסטוריה ואת זה אנחנו מנסים למנוע בכל דרך.