הטבע בשירות הארכאולוגיה – נר מהתקופה הרומית / ביזנטית נמצא בעמק חפר

דורבן בשירות רשות העתיקות - צילום: ויקיפדיה

נר כבן 1400 שנה נחשף בשבוע האחרון בחורבת סיב שבעמק חפר , כאשר הוא מונח על ראש תל מחילת דורבן. הנר שהיה במצב שלם נמצא על ראש תל המחילה וככל הנראה הוצא על ידי הדורבן משום "שהפריע" לו לחפור את מחילתו.

כתב: אפי אליאן | צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

הנר שנמצא על ראש תל הדורבן בעמק חפר - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
הנר שנמצא על ראש תל הדורבן בעמק חפר – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

במהלך סיור פיקוח שגרתי שהתקיים בשבוע האחרון בחורבת סיב שבעמק חפר על ידי מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ואנשי רשות הטבע והגנים, הבחינו בנר חרס במצב שלם שהוא מונח על ראש תל של מנהרת דורבן.

חורבת סיב הינו אתר ארכאולוגי מוכר וגדול בעמק חפר, אך אופן הגילוי של הנר שהוצא מעל הקרקע על ידי דורבן עושה אותו ייחודי למדי. 

הנר שהוצא על ידי הדורבן התגלה כבעל שכבת שריפה , מה שמעיד שהיה בשימוש בעת העתיקה, אנשי רשות העתיקות בחנו את הממצא ביחד עם שכבות האבנים והקרקע שהיו בערימת החול מעל המנהרה ובכך למדו אודות האתר הארכאולוגי הפרוס במקום.

זו אינה הפעם הראשונה שמוצאים אנשי רשות העתיקות חפצים ושרידים ארכאולוגים בתילים שמשאירים דורבנים באיזורים המוכרים כשטחים ארכאולוגים. 

ברשות העתיקות בחרו בהלצה בה קראו לדורבנים להפסיק מלחפור בשטחי רשות העתיקות שכן חפירה ללא רשיון באתר ארכאולוגי הינה עבירה פלילית. הדורבנים לעומת זאת , לא הגיבו לקריאה. 

דורבן בשירות רשות העתיקות - צילום: ויקיפדיה
דורבן בשירות רשות העתיקות – צילום: ויקיפדיה

קצת על הדורבן

הדורבן כזה ששלף את הנר ממעמקי האדמה, הינו מכרסם גדול החי בעיקר בטבע, משקלו הממוצע הינו סביב הקילו וחצי ועל גבו וחלקו האחורי ניצבים קוצים דוקרניים בגווני שחור לבן. הדורבן נוהג לחיות בזוגיות מופלאה בטבע, ואוהב להתגורר במנהרות ומחילות ארוכות ועמוקות במעמקי האדמה. 

הדרבן נחשב כארכאולוג מומחה לחפירות של מנהרות עמוקות ומסוגל לחפור במהירות מנהרות שעשויות להגיע לעומק של 2 מטר מתחת לאדמה ובאורך של 15 מטרים לעיתים, זאת על מנת ליצור חלל בטוח וחם לו ובת זוגתו. עצם היותו חופר במעמקי האדמה, לעיתים נתקל הדורבן בשרידים ארכאולוגים , אותם דואג לשלוף החוצה ולהטיל אותם בתל החולות אותם מוציא מהאדמה, משום כך זו לא הפעם הראשונה שמתגלה אוצר ארכאולוגי בתל מנהרת דורבן בישראל. 

קישור למיקום הנר – חורבת סיב בעמק חפר – לינק עמוד ענן

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.