אמנם רמת השרון חוגגת בקרוב 100 שנים להיווסדה, אך לאחרונה נמצא כי מדובר ביישוב ותיק הרבה יותר. בעת הכשרת שטח לטובת שכונת מגורים חדשה ברמת השרון, התגלו ממצאים המעידים על פעילות חקלאית ותעשייתית מלפני 1500 שנה. בין הממצאים הייחודים: גת עתיקה לייצור יין, מטבע זהב נדיר מסוגו ואף שרשרת ברונזה ששימשה ככל הנראה לתליית נברשת
כתב: אפי אליאן | צילומים: אסף פרץ, יולי שוורץ, אמיר גורזלזני, | צילומי רחפן : אסף פרץ
וידאו – צילום אויר אתר החפירה
עדויות לקיומם של חיים בגזרת רמת השרון עוד לפני 1500 שנה התגלו לאחרונה בחפירות הצלה ארכאולוגיות, אותן עורכת רשות העתיקות ברמת השרון. החפירה מתקיימת במקום כחלק מיוזמתה של עיריית רמת השרון להקמתה של שכונת מגורים חדשה מדרום ל"פארק הנופש" המתוכנן במקום, בשטח הגובל עם תל-אביב.
מסתבר שלעיר רמת השרון, יש היסטוריה קדומה יותר ממה שחשבנו. בחפירה הנוכחית נמצאו עדויות לפעילות חקלאית-תעשייתית אשר התקיימה לפני כ-1500 שנה, התקופה הביזנטית. בין הממצאים שנחשפו במקום – גת גדולה לייצור יין אשר רוצפה באבני פסיפס, מתקנים נוספים מטויחים ואף יסודות של מבנה גדול אשר שימש על פי הסברה כמחסן גדול או אפילו בית אחוזה.
בשיחה עם ד"ר יואב ארבל – מנהל החפירה במקום מטעם רשות העתיקות, עולה כי בתוך המבנים והמתקנים השונים שהתגלו עד כה נמצאו שברי קנקני אגירה ואף סירי בישול רבים. כל אלה שימשו ככל הנראה את מי שעבדו כאן, בשדה ובשטחים החקלאיים. כמו כן במקום מצאנו מכתשי אבן ואף אבני ריחיים אשר שימשו לטחינת גרעיני החיטה והשעורה אשר ככל הנראה גודלו בשטחים החקלאיים מסביב. כלים אלה היו בשימוש גם לטחינת צמחי תבלין ומרפא.
חלק מהכלים שנמצאו היו עשויים בזלת אשר מוצאה מרמת הגולן והגליל המזרחי.
אחד הממצאים הנדירים ביותר והמפתיעים שנמצאו בחפירה ברמת השרון הינו מטבע זהב, אשר זוהה כאחד שהוטבע בשנים 638 או 639 על ידי הקיסר הגולגלתא, שעליה – על פי המסורת הנוצרית, התרחשה צליבתו של ישו. מעניין לדעת שעל המטבע גם נמצאה כתובת חרוטה בפשטות תוך שימוש באותיות יווניות (וייתכן גם בערבית) כי מדובר בשמו של מי שהחזיק במטבע אשר סימן אותו והתייחס אליו כאל נכס רב ערך.
ד"ר רוברט קול – ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות מספר על ממצא מטבע הזהב: במטבע זה גלום מידע מגוון על שלהי השלטון הביזנטי בארץ ישראל על אירועים היסטוריים כפלישה פרסית והופעת האיסלם, מידע על הסמליות הנוצרית והפגאנית, ואף על האוכלוסייה המקומית שחיה בארץ באותם הימים.
ממצא ייחודי נוסף שנמצא במקום, הינה שרשרת עשויה ברונזה אשר שימשה ככל הנראה לתליית נברשת לנרות מזכוכית. נברשות מסוג זה היו בדרך כלל מצויות בכנסיות.
לאחר כיבוש הארץ במאה השביעית לספירה הנוצרית על ידי המוסלמים, הוקמו בשטחי האתר, בין השאר, בית מלאכה לייצור זכוכית, ומחסן שבו נחשפו ארבעה קנקנים גדולים במיוחד ששימשו לאכסון. הקנקנים נמצאו שהם שקועים ברצפת החדר ונראה כי הם שימשו לאגירה של זרעים ומוצרים אחרים, על מנת להגן עליהם מפני מזיקים ותנאי האקלים.
בנוסף מציין ארבל כי נראה שבתקופה זו לא רק נהגו לעבוד באתר אלא גם התגוררו בו, זאת על פי שרידי בתים שנמצאו במקום ושני תנורי אפיה גדולים. בין כלי התקופה נמצאו גם נרות חרס שלמים אשר שימשו למאור וגם קערות מקומיות ומיובאות להגשת מזון. חלק מקערות אלו היו מעוטרות. על פי כלל הממצאים ניתן להעריך שהאתר היה פעיל ומיושב עד למאה ה-11 לספירה הנוצרית.
אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון מספר: אני נפעם מהממצאים שהתגלו וכבר התחלנו יחד עם מנהלי פרויקט נוה-גן צפון לחשוב כיצד נשלב את הממצאים בשכונה העתידית. אני מעוניין שכל תושבת ותושב יוכל ליהנות וללמוד מהחיים שהיו כאן בעת העתיקה. בימים אלה, כאשר אנו עובדים על תוכניות מורשת לקראת שנת ה-100, זה מוסיף עוד נופך עצום לחיים כאן על האדמה הזאת.
לדברי מנהל רשות העתיקות – אלי אסקוזידו: המורשת החומרים אשר אותה אנו חושפים ומשמרים הינה נכס צאן ברזל של הארץ הזו. רשות העתיקות רואה חשיבות גדולה בהנגשתם של הממצאים ובשותפות עם הקהילה, אשר תקשור קשר אנושי על חוט הזמן בין הווה למורשת.
דייגו ברקן, ארכיאולוג מחוז תל אביב ברשות העתיקות מוסר: זוהי החפירה הארכיאולוגית הראשונה אשר נערכת באתר זה. אתר זה היה מוכר באופן מאוד חלקי כאשר בוצע סקר ארכיאולוגי על פני הקרקע. רשות העתיקות סבורה שזוהי הזדמנות נהדרת לשילוב השרידים הקדומים בפארק העירוני המתוכנן.