אחוזת קבר בחצר האחורית (קבר השי'ח ביישוב עזריקם )

מבנה קבר השיח' במושב עזריקם - צילום: אפי אליאן

שפלת החוף הדרומית של ישראל היתה בעבר שופעת יישובים ערביים, עוד לפני קום המדינה. פריסת היישובים היתה כה גדולה, כאשר כל אחד היה בעל שטחים חקלאיים רבים שנפרסו על שטחים בני עשרות קילומטרים מרובעים. בעת מלחמת העצמאות שהתחוללה בעקבות הקמת המדינה היהודית בארץ ישראל, מרבית היישובים האלו נעלמו מהמפה לאחר שתושביהם נסו לעבר מדינות ערב שכנות.  בין הישובים ננטש היישוב בטאני אל שרקיה ובמקומו לאחר שנתיים (1950) הוקם היישוב ביתניה ב' אשר לימים הפך לעזריקם.

קבר השי'ח במושב עזריקם - צילום: אפי אליאן
קבר השיח' במושב עזריקם – צילום: אפי אליאן

קצת היסטוריה

המושב עזריקם הוקם בשנת 1950, שנתיים לאחר מלחמת העצמאות. היישוב אוכלס בעיקר על ידי עולים חדשים מתוניסיה, ונתמך על ידי תנועת גורדוניה, שהיתה תנועה ארץ ישראלית באותה תקופה. היישוב הראשון הוקם על ידי שתי זוגות של עולים שהתיישבו במקום, המשפחות הצעירות שהגיעו למקום היו ללא כל תנאים אנושיים, הם ישנו באוהלים – ללא אור וחשמל , ללא מים זורמים וכמובן גם ללא כבישים סלולים ביישוב הצעיר. 

היישוב הצעיר נבנה על חורבות כפרים ערביים שננטשו במלחמת העצמאות על ידי תושביהם, היישובים – אל-בטאני א-שרקי ו: אל-בטאני אל-ע'רבי נחרבו במהלך המלחמה וכמעט לא נותרו שרידים המעידים על חיים כמה שנים לפני כן. בעקבות הקמת היישוב על השרידים – הוחלט להעניק את השם ביתניה, זאת על שם היישוב הקודם ומספר שנים לאחר מכן נקרא היישוב בתניה ב'. לאחר מספר שנים הוכרז השם הרשמי של היישוב "עזריקם" אשר קיים עד היום. באמצע שנות התשעים החלו בהגדלת שטחי הבניה ביישוב ונבנו שני אזורים חדשים אשר הרחיבו את שטח היישוב משמעותית. 

ועל היישוב לפני קום המדינה

המושב עזריקם הוקם על שטחים בהם היו טרם קום המדינה היישובים הערביים אל-בטאני א-שרקי ו: אל-בטאני אל-ע'רבי, אשר נחרבו במלחמת העצמאות לאחר שתושבים שהתגוררו במקום נמלטו בעת תחילת המלחמה. היישובים נפרסו על שטחים בני כ-10000 דונמים ואיכלסו עד לשנת 1948 כמות של כ-1700 תושבים. בחודש מאי 1948 , עזב אחרון את התושבים את היישוב וזה הפך לכפר רפאים שנחרב בעת המלחמה. 

כיום, על שטח שני היישובים שוכנים היישובים עזריקם ואורות ממערב, כאשר המושב אורות נבנה על השטחים החקלאיים של אל-בטאני א-שרקי, בחלק מהפרדסים ובסמוך למסלולי הטיסה של חצור, ניתן עד היום לראות שרידי מבנים, חרסים, טרסות קטנות ואף גדרות של שיחי קקטוס שפורחים עד היום. 

השרידים שנותרו 

מושב עזריקם נבנה מאז שנות החמישים בבנייה צמודת קרקע, במרכזו גן שעשועים עם מדשאות, גני ילדים ובנייה לאורך הכבישים הראשיים של היישוב. לאור הבנייה כמעט ולא נותרו עדויות לקיום היישובים הקודמים, למעט מבנה בעל כיפה עגולה ודפנות מרובעות אשר אובחן כקבר שי'ח מהתקופה בה היה פעיל היישוב הערבי לפני קום המדינה. 

המבנה, בנוי בין שתי שדרות עצי זית, בחצר האחורית של בית מגורים היושב על צומת הכניסה ליישוב. 

מדי יום חולפים בכיכר הכניסה ליישוב מאות כלי רכב, אך רובם סביר להניח לא מבחינים באותו מבנה ישן ועזוב הנסתר בין העצים. למעשה מדובר בשריד הברור היחידי  המעיד על קיום הכפר הערבי. 

נכון להיום אין צפי על חידוש המבנה או תחזוקתו, מצבו נראה בכי רע בעקבות ההזנחה הרבה במקום. שיטת הבניה נראית אמנם יציבה אך אין ספק כי משנה לשנה המבנה מתפורר ומאבד את צורתו המקורית. 

שרידים נוספים ברורים של היישוב לא נראים כבר בשטח היישוב, אך ממערב – באיזור יער עזריקם  ישנם פרדסים, גבעה ועליה בריכת מאגר המים של היישוב ומעבר למחצבות מול היער, ישנה גבעה הקרויה "גבעת היונים" אשר עליה ניתן לראות גלי אבנים, חרסים רבים וגדרות קקטוס אשר מעידים כי שם היתה השכונה הגבוהה של אל-בטאני א-שרקי.  אגב – יש חלק שמור היטב של הכפר אך אינו בעל גישה לאזרחים, זאת משום שהוא שוכן מעבר לגדרות בסיס חצור הסמוך. מי שבעל אישור כניסה או משרת בבסיס, יוכל בקלות להגיע לחורבות הכפר השוכנות בצד הדרומי של הבסיס, בסמוך לשער הש.ג של הדרך הבריטית הישנה. 

 

מה היום ביישוב?

יישוב עזריקם מאוכלס (נכון לשנת 2011 ) ב-1157 תושבים, רובם משפחות ובני משפחות של מקימי היישוב, חלקם צעירים המשכירים במקום יחידות דיור ואף משפחות צעירות מהיישובים הסמוכים שעברו להתגורר בכפר השקט עזריקם. 

כפי שכתבתי , עזריקם הינו מעין צינור מעבר בין היישובים הסמוכים וקרית מלאכי לעבר העיר אשדוד וכביש 4. במקום עוברים מדי יום מאות כלי רכב לנתיבים השונים.  בישוב כיום כל הבנייה הינה צמודת קרקע, היישוב יחסית מפותח ונחשב כאחד מהמקומות השקטים באיזור. במושב 35 משפחות בעלות משק חקלאי של פירות, ירקות , רפתות ולולים. מסביב ליישוב פרוסים שדות המושב  על שטח בן כ-300 דונמים ועליהם פרדסים ו-500 דונמים נוספים של פלחה. רוב דיירי היישוב אינם עוסקים לעומת זאת בחקלאות אלא עובדים בערי חוץ הסמוכות מדי יום. 

אהבנו – רוצים להגיע לבקר!

מושב עזריקם יושב בקצהו של כביש 3703 היוצא מצומת המושבים של קרית מלאכי ובאר טוביה, או לחילופין מכביש 4 דרך היישובים גבעת עזר , אמונים וצומת שתולים. האטרקציה העיקרית של היישוב הינה יער עזריקם הסמוך, המחצבות הנטושות , והתצפית היפייפיה מהמקום על יישובי האיזור. 

גלריית תמונות

 

3 מבקרים הגיבו עד כה ב - “אחוזת קבר בחצר האחורית (קבר השי'ח ביישוב עזריקם )

  1. אהבתי מאוד לקרוא,כתוב בצורה מעניינת ביותר,כל הכבוד:)

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.