גת עתיקה כבת 1500 שנה נחשפה בחפירות הצלה של רשות העתיקות ליד מחלף אייל שבשרון. אלא שלטבע היו תכנונים אחרים והגת הוצפה בתוך דקות בודדות בסופת הגשמים שהתחוללה בתחילת שבוע שעבר
כתב: אפי אליאן | צילומים: יצחק מרמשלטין, אלה נגורסקי , אסף פרץ
איתני הטבע אינם מרחמים עלינו ומסתבר שגם על אתרי העתיקות והארכיאולוגיה. ביום ראשון שעבר, במהלך חפירה אינטנסיבית של גת עתיקה בסמוך למחלף אייל שבאיזור השרון , הפתיעה הסופה הגדולה שאת מימדיה ידעו רק שעות לאחר מכן והציפה בתוך דקות ספורות את כל האתר החפור בו שוכנת הגת.
אנשי רשות העתיקות החלו עם החלשות הסופה לנסות ולשאוב את מי הגשמים הרבים מהאתר ולנסות להציל את שרידי הגת היפייפיה שנחשפו במשך השבועות האחרונים.
הגת , נחשפה בשבועות האחרונים במהלך עבודות הקמת קו הגז הטבעי שבקטע אייל על ידי חברת הגז הטבעי לישראל.
אנשי הרשות החלו לשאול את המים, צילמו אותה וכיסו אותה בחול על מנת לשמור עליה עד אשר תאומץ ותשומר למען הדורות הבאים.
בשיחה עם אלה נגורסקי , מנהלת החפירה במקום מטעם רשות העתיקות סיפרה אלה כי הסערה הגיעה במהירות רבה מהצפוי , הרוח היתה עוצמתית מאוד והתערבבה בחול מים וברד , כלי העבודה שהיו במקום התעופפו באויר. רצנו כולנו למכוניות על מנת לתפוס מחסה מספרת אלה , כדורי הברד היו כה עצומים. אני שנים עובדת בשטח אבל דבר כזה עוד לא קרה לי. שבר הענן כיסה את החפירה שעבדנו עליה במשך כחודש וחצי בתוך פחות מ-20 דקות.
בנוגע לגת עצמה סיפרה נגרוסקי כי מדובר בגת מרשימה ונדירה מאוד, הבנויה ושתולה לתוך סלע חרסית, אשר ניכר כי השקיעו בבנייתה מחשבה הנדסית רבה. בור איסוף הנוזלים (האיגום) של הגת הענק – 3 מטר קוטר ו-2 מטר עומק, ויכול היה להכיל כ-20 קוב של יין.
הגת הזאת ואחרות שנחשפו בעבר, מלמדות שגידלו פה בשרון , כרמי ענבים, ענף חקלאי שכיום כבר כלל לא קיים באיזור, בנוסף לגת מצאנו במקום גם שרידי מבנה שירות שככל הנראה שימש כמחסן שאיחסן את כל הקנקנים. כנראה שהגת היתה חלק מהשוליים התעשייתיים של האתר העתיק "חורבת איברכה".
בימים אלו מנהלת רשות העתיקות מגעים עם נציגי קיבוץ אייל במטרה שיאמצו את הגת ויטפלו אותה לרווחת הציבור.