אחוזה חקלאית עתיקה התגלתה בסמוך לנחל ארבל

חפירות רשות העתיקות באתר. צילום אמיל אלג'ם

שרידי האחוזה זוהו כבני 2100 שנה אשר מקורם בתקופה ההלניסטית (ימי החשמונאים) ובתוכם נמצאו חפצים שונים המעידים כי האחוזה ננטשה בחופזה | בין הממצאים – כלי אגירה, משקולות נול לאריגה וכלי עבודה חקלאיים עתיקים

כתב: אפי אליאן | צילומים: אסף פרץ, אמיל אלג'ם , אמאני אבו-חמיד , מירי בר , דפנה גזית | וידאו: אמיל אלג'ם

וידאו (לחץ להפעלה)

על פי הממצאים במקום, סבורים חוקרי רשות העתיקות כי האחוזה שנחשפה, ננטשה בחופזה כנראה לאור סכנה שהתקרבה. בין הממצאים שהתגלו בחפירות הארכיאולוגיות בתחומי האחוזה העתיקה – עשרות משקולות של נול אריגה, כלי אגירה וכלי עבודה חקלאיים. 

החפירות במקום מתקיימות בשל פרויקט המוביל ההפוך של חברת מקורות להובלת מים לצפון הארץ. 

על פי חוקרי רשות העתיקות עולה כי מדובר בתגלית חשובה, שכן הממצאים המוכרים מימיה החשמונאים בגזרה זו בגליל המזרחי – מעטים.

חורבת אסעד. צילום אסף פרץ
חורבת אסעד. צילום אסף פרץ

אחוזה חקלאית עתיקה , המתוארכת כבת 2100 שנה מהתקופה ההלניסטית נחשפה במצב השתמרות מדהים, כאשר בתוכה חפצים אשר נראה כי ננטשו בחופזה. האחוזה התגלתה ליד נחל ארבל אשר בגליל המזרחי. האחוזה התגלתה במהלך חפירות שמתקיימות במקום לטונת פרוייקט הובלת מים החדש לצפון. מי שמממן את העבודות הינה חברת מקורות. 

החפצים שהתגלו במקום הינם עשרות משקולות נול אשר שימשו לאריגת בגדים. כלי אגירה גדולים עשוים חרס ואף כלי עבודה חקלאיים עשויים ברזל, ובניהם מכושים בגדלים שונים, מגל לקציר ועוד. כמו כן במקום נמצאו גם מספר מטבעות המתארכים את האחוזה למחצית ה-2 של המאה השניה לפני הספירה הנוצרית. 

כלי עבודה מברזל  צילום-דפנה גזית רשות העתיקות
כלי עבודה מברזל צילום-דפנה גזית רשות העתיקות
משקולות נול שנחשפו באתר. צילום אסף פרץ
משקולות נול שנחשפו באתר. צילום אסף פרץ

בשיחה עם מנהלת החפירה במקום – ד"ר אמאני אבו-חמיד מרשות העתיקות, מספרת: התמזל מזלנו לגלות קפסולה של זמן, אשר כאילו עצר מלכת. החפצים שמצאנו נותרו במקום בו הותירו אותם לאחרונה תושבי האתר. לפי הממצאים במקום נראה כי כל אלה נעזבו בבת אחת – אולי בשל איום קרב. משקולות הנול היו עוד מונחות על המדף, קנקני האגירה נמצאו שהם שלמים. אנו יודעים מהמקורות ההיסטוריים כי בימים ההם התפשטה ממלכת החשמונאים לעבר אזורים נרחבים בארץ, קיימת אפשרות כי נטישת האחוזה קשורה לאירועים אלה. אך יש לנו עוד שלבי חקירה עמוקים יותר לבצע, בלב זה קשה עדיין לקבוע מה היתה זהותם של היושבים באתר. 

ד"ר אמאני אבו חמיד. צילום מירי בר
ד"ר אמאני אבו חמיד. צילום מירי בר

עוד הוסיפה ד"ר אבו חמיד על האחוזה: שטחה היה 30X30 מ"ר. היא תגלית חשובה שכן התקופה ההלניסטית והתרבות החשמונאית כמעט ואינה מוכרת בגליל. גילוי זה סוגר פער ארכיאולוגי בין התקופות וככל הנראה גם נותן ביטוי למאורעות ההיסטוריים שמתרחשים במרחב הזה במהלך המאה השניה לפני הספירה. מעט ידוע על התפשטותה של הממלכה החשמונאית לעבר הגליל, אנו מאמינים כי מחקר של התגלית שלפנינו עוד ישפוך אור על ימים עלומים אלה באזור. 

חפירות רשות העתיקות באתר. צילום אמיל אלג'ם
חפירות רשות העתיקות באתר. צילום אמיל אלג'ם
חפירות רשות העתיקות. צילום אמיל אלג'ם
חפירות רשות העתיקות. צילום אמיל אלג'ם
חפירות רשות העתיקות באתר. צילום אמיל אלג'ם
חפירות רשות העתיקות באתר. צילום אמיל אלג'ם

לדברי אבי מלול – מנכ"ל חטיבת הפיתוח והלקוחות במקורות: עבודות הפיתוח של חברת מקורות ורשות העתיקות מבוצעות בתיאום ובשיתוף פעולה כבר משלב התכנון הכללי. פעילות הרשות באתר נעשתה לטובת הפרוייקט האסטרטגי להולכת עודפי מים ממתקני ההתפלה במרכז הארץ לכיוון צפון הארץ והכנרת. 

אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות: מדובר בתגלית מעניינת ומשמעותית, אשר התגלתה במהלך חפירה לצורך הנחת קו המוביל ההפוך, שהינו פרוייקט חשוב עבור הגליל. רשות העתיקות פועלת יחד עם חברת מקורות לשימור האחוזה בהתאם לתכתיבי השטח. בהמשך נחליט האם התגלית תשומר באתרה או שתועתק במלואה לתצוגה בקרבת מקום. 

מנהלת החפירה דר אמאני אבו חמיד ואלי אסקוזידו מנהל רשות העתיקות באתר - צילום: מירי בר
מנהלת החפירה דר אמאני אבו חמיד ואלי אסקוזידו מנהל רשות העתיקות באתר – צילום: מירי בר

באתר העתיק התגלו אף יסודות מבנה, כלים וממצאים מראשית ממלכת ישראל (המאה ה9-10 לפני הספירה הנוצרית) כל אלה כמובן ייחקרו בהמשך.

צלמית מימי החשמונאים. צילום מירי בר
צלמית מימי החשמונאים. צילום מירי בר
נר מימי החשמונאים - צילום: אסף פרץ
נר מימי החשמונאים – צילום: אסף פרץ
משקולות נול - צילום: אמיל אלג'ם
משקולות נול – צילום: אמיל אלג'ם

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.