מחקר חדש אשר פורסם בכתב העת 'Atiqot' של רשות העתיקות חושף מבנה ייחודי שהתגלה במדרון המזרחי של עיר דוד | המבנה החריג, השוכן בתחומי הגן הלאומי סובב חומות ירושלים כולל שמונה חדרים חצובים בסלע, ובניהם מזבח, אבחן מצבה, בית בד ואף גת לייצור יין | במאמר פורסם כי מנהל החפירה סבור שהמבנה שימש את תושבי 'יהודה' לעבודת האל במשך תקופה
כתב: אפי אליאן | צילומים: קובי הראתי , עיר דוד , ולדימיר נייחין, אלי שוקרון, אסף פרי, שלום קוולר | וידאו: אסף פרי ואמיל אלג'ם
פרסומים נוספים קשורים
- חפץ למדידה מדוייקת נחשף בחפירות עיר דוד ירושלים
- מבנה מהתקופה החשמונאית נחשף לראשונה בחפירות עיר דוד בירושלים
- מי היה אחיאב בן מנחם? אוסף בולות נחשף בחפירות עיר דוד
- עגיל זהב בן יותר מ-2000 שנה התגלה בחפירות עיר דוד
- תעלומה: למה שימש מתקן התעלות אשר נחשף בגן לאומי עיר דוד שבירושלים?
- האם נחשפה עיר המסתור של דוד המלך – העיר צקלג המקראית?
- קמע חרס נדיר בעל ברכה אישית בן אלף שנה נחשף בירושלים
- מחקר מדעי חדש הצליח לדייק תאריכי ממצאים מימי בית ראשון אשר התגלו ב 'עיר דוד'
- טבעת זהב עתיקה התגלה בחפירה ארכיאולוגית ב 'עיר דוד' שבירושלים
- היסטוריה בעיר העתיקה של ירושלים – בריכת השילוח תיחשף במלואה לקהל הרחב
- חוקרי רשות העתיקות – מצאנו את שרידי החקרא
- עדויות חדשות לחורבן ירושלים בידי הבבלים נחשפו בעיר דוד
- קערת אבן עתיקה בעלת כיתוב עברי נחשפה בחפירה בירושלים
- ארכיאולוגים חשפו בעיר דוד את אחד ממפעלי הביצור המונומנטאליים שהגנו על מלכי ירושלים
- נחנך הרחוב המרכזי "דרך עולי הרגל" שהוביל לבית המקדש לפני כ-2000 שנה
- רעפים קדומים מתקופת אנטיוכוס הרביעי נחשפו בעיר דוד
- חותם אבן נדיר עם כתב עברי קדום מתקופת ימי בית הראשון התגלה בירושלים
- כתובת בת 2700 שנה התגלתה בעיר דוד
- מאגר מים ציבורי מתקופת בית הראשון נחשף לראשונה בירושלים
כתבת וידאו (לחצו על התמונה להפעלה)
מבנה ייחודי ויוצא דופן התגלה בחפירות של רשות העתיקות בתחומי 'עיר דוד'. הידיעה על המבנה הייחודי פורסמה לאחרונה בכתב-העת Atiqot של רשות העתיקות, בו עלתה הסברה כי המבנה המיוחד אשר בו שמונה חדרים חצובים בסלע, שימש למטרות פולחן. עוד מצוין בידיעה כי המבנה היה בשימוש בזמן שהמקדש עמד על תילו בהר-הבית, מרחק של כמה מאות מטרים מדרום לו. זהו מבנה הפולחן היחיד מתקופה זו, אשר התגלה עד כה בירושלים ובכלל, בין היחידים שהתגלו עד כה בארץ.
המבנה שהתגלה, משתרע על שטח של לא פחות מ 220 מטר רבוע. השטח מכיל שמונה חדרים אשר כולם חצובים בסלע ובכל אחד מהם מתקן לשימוש שונה. בין המתקנים: בית בד לייצור יין, יסודות למתקן חצוב, אשר ממנו יוצאת תעלת ניקוז שהחוקרים מזהים כמתקן מזבח. בחדר נוסף – אבן גדולה הניצבת זקופה ואשר לידה התקיימה פעילות פולחנית.
על רצפת אחד החדרים, התגלו סימני חציבה מסתוריים בצורת V , אשר מהותם טרם התבררה לחוקרים. אלי שוקרון , מנהל החפירה באתר מעלה אפשרות כי מדובר בחציבות אשר בהם נקבעו בסיסים של מתקנים נוספים אשר שימשו במערך הטקסים הפולחניים שהתקיימו באתר.

בשוליו של המבנה הפולחני, התגלתה מערה קטנה אשר בה נמצא מצבור גדול של כלים עתיקים, אשר מקורם במאה השמינית לפני הספירה הנוצרית. בין הכלים – כלי בישול, קנקנים ועליהם שמות בכתב עברי קדום, משקולות נול, חרפושית, טביעות חותם עם ציורים שונים ואבני שחיקה ששימשו לכתישה של גרעיני תבואה.
צוות כותבי המאמר בראשותו של הארכיאולוג אלי שוקרון, אשר ניהל את החפירה בעיר דוד מטעם רשות העתיקות סבור כי המבנה הייחודי היה בשימוש פעיל עד לאמצע תקופת מלכי יהודה. שוקרון מעלה כי על פי הסימנים שבאתר, המבנה יצא מכלל שימוש במהלך המאה השמינית לפני הספירה הנוצרית – ייתכן כי במסגרת הרפורמה הדתית של המלך חזקיהו, אשר לפי המתואר במקורות – ביקש לאחד את עבודת האל במקדש שבירושלים, ועל כן דאג לבטל את אתרי הפולחן הרבים אשר היו פרוסים בממלכה כולה.
המקרא מתאר כי בעת תקופת ימי בית ראשון, פעלו אתרי פולחן נוספים גם מחוץ לבית המקדש ושניים ממלכי יהודה – המלך חזקיהו והמלך יאשיהו פעלו להחלת רפורמות דתיות על מנת לבטל את אתרי הפולחן הללו ולרכז את כל עבודת האל בתוך בית המקדש שבירושלים.
בשיחה עם אלי שוקרון – מנהל החפירה בעיר דוד מטעם רשות העתיקות, מספר שוקרון: כשהתחלנו את החפירה בעיר דוד בשנת 2010, נוכחנו לגלות כי האתר נחתם באמצעות מילוי עפר שתוארך למאה השמינית לפני הספירה הנוצרית. אך התברר כי אז יצא ככל הנראה משימוש. אבן המצבה שנחשפה במקום, נותרה כפי שניצבה על תילה, גם יתר החדרים התגלו כשהם שמורים היטב.
החפירה הנוכחית אמנם החלה בשנת 2010, אולם את חלקו הצפוני של המבנה, חשף כבר בשנת 1909 הרפתקן בריטי בשם מונטגיו פארקר, אשר הגיע לירושלים באותה שנה במטרה למצוא את ארון הברית ואת אוצרות המקדש.
את החפירה באתר ניהל שוקרון במשך מספר עונות חפירה נוספות, אשר הביאו לחשיפת המבנה במלואו.

