מקווה טהרה מימי בית שני נחשף בצומת האלה ועימו הפתעה

מאגר המים של מתקופת בית שני בצומת האלה - צילום: אסף פרץ רשות העתיקות

אז מי אתם ? רב"טים וולש וסקרלט ?

במהלך חפירות של רשות העתיקות בצומת האלה, נחשף מקווה טהרה עתיק מתקופת בית שני, אך בנוסף – ממש כבונוס: נחשפו כתובות שנחרטו ככל הנראה על ידי חיילים אוסטרליים ששהו במקום בעת תקופת מלחמת העולם השניה.

כתב: אפי אליאן | צילומים: רשות העתיקות, אסף פרץ , היסטוריה על המפה.

 

מאגר המים של מתקופת בית שני בצומת האלה - צילום: אסף פרץ רשות העתיקות
מאגר המים של מתקופת בית שני בצומת האלה – צילום: אסף פרץ רשות העתיקות

בחודשים האחרונים החלו פעולות שדרוג מסלולי הכבישים באיזור צומת האלה שליד בית שמש. את העבודות במקום מבצעת חברת נתיבי ישראל. בשבועות האחרונים, במהלך עבודות אלו – נחשפו מספר אלמנטים אשר העידו על קיומו של אתר ארכיאולוגי שטרם נחפר במקום. 

עובדי רשות העתיקות הוזעקו למקום עצרו את עבודת התשתית והחלו בחפירת איזור הממצאים. 

לא עבר זמן רב ובמקום נחשפו שרידים של מקווה טהרה אשר מכיל את המקווה וגישה למערה תת קרקעית ששימשה ככל הנראה כמאגר המים. על פי השרידים והסימנים שזוהו במקום, זוהה האתר מתקופת ימי בית שני.  אך מה, במקביל לחפירת מאגר המים וחישופו , זוהתה פעילות נוספת שהתחוללה לפני פחות מ100 שנה. בעת כניסתם של חוקרי רשות העתיקות למאגר המים, התגלו על תקרת המאגר כתובות חרוטות אשר בוצעו ככל הנראה על ידי חיילים אוסטרליים ששהו במקום במהלך מלחמת העולם השניה. 

חריטות שמות החיילים במאגר המים בצומת האלה - צילום: אסף פרץ
חריטות שמות החיילים במאגר המים בצומת האלה – צילום: אסף פרץ

יואב צור , ממנהלי החפירה בצומת האלה מטעם רשות העתיקות מספר כי במקום נחשף מקווה טהרה ובו חמש מדרגות חצובות בסלע, כאשר המדרגה החמישית שימשה כספסל לישיבה על שפת בריכת הטבילה. עוד סיפר יואב כי במקום נמצאו שברי כלי חרס מפוארים שתוארכו לתקופת המאה השניה לספירה. 

בין השברים נמצאו גם נרות, כלים ממורקים בצבע אדום, פך וסירי בישול. צור מציין כי ככל הנראה במהלך המאה השניה לספירה המקווה חדל מפעילותו המקורית וכי ייתכן שאף בעקבות אירועי מרד בר כוכבא שהתחוללו ממש בסמוך. 

מעט דרומית לשרידי מקווה הטהרה, נחשף פתח חצוב הסלע שככל הנראה שימש כניסה למאגר המים הגדול. לדבריו יואב נראה כי כבר בשלב קדום היה המאגר קטן יותר ושימש כ"אוצר" המים עבור המקווה. כאשר חדל המקווה מלשמש בתכליתו המקורית, הורחב חלל המאגר לממדים שאנו רואים כיום. בסמוך אליו עוד נחשפו שרידים של משטח רחב שהקל על שאיבת המים. 

 

ומי הם אותם רב"טים ולש וסקרלט ששמותיהם נחשפו בתקרת מאגר המים?

במהלך החפירה במקום, הופתעו הארכיאולוגים לגלות ממצאים מסקרנים שנחשבים עוד מתקופתנו (יחסית). כתובת חרוטה בתקרת מאגר המים העידה כי המקום היה חשוף למעשה עד לשנות ה-40 של המאה העשרים לספירה. 

את הכתובות זיהה במקום אסף פרץ – ארכיאולוג והיסטוריון של רשות העתיקות אשר תיעתק אותם והחל לחפש את המשמעות מאחוריהן. 

לדבריו אסף פרץ זיהה בתקרת המאגר מים שתי שמות שנחרטו בסלע באנגלית. השמות – WALSH ו- CPL SCARLETT, בסמוך אליהן נחרטו ראשי התיבות RAE ושני מספרים: NX9168 ו- NX7792. אסף משער כי השניים רצו להשאיר את חותמם בעת השהות במקום.  הפרטים שנמצאו נלקחו לחקירה אשר הניבה תוצאות מעניינות, מסתבר כי אותם מספרים שנחרטו היו לא פחות ממספריהם האישיים של שני החיילים וכי המילה RAE שנחרטה הינה קיצור של ROYAL AUSRALIAN ENGINEERS.  (חיל ההנדסה האוסטרלי). 

חיפוש מדוקדק בארכיון ממשלת אוסטרליה הניב את הממצאים הבאים: רב"ט פיליפ ויליאם סקארלט נולד במלבורן בשנת 1918 והתגייס לצבא האוסטרלי בשנת 1939. הנ"ל שרד את המלחמה ונפטר בשנת 1970, זמן קצר לפני יום הולדתו ה-52. חברו – פטריק וולש נולד בשנת 1910 בקווארה, התגייס לצבא האוסטרלי בשנת 1939, שרד את המלחמה ונפטר בשנת 2005 שהוא בן 95. ככל הנראה השניים השתייכו לכוחות הדיוויזיה השישית האוסטרלית, אשר שהתה במהלך תקופת המנדט הבריטי בפלשתינה לצורך אימונים לפני שליחתה ללוחמה בצרפת. אך מכיוון שצרפת נכנעה בטרם הכוחות היו מוכנים, הם נשלחו לבסוף למצריים באוקטובר של שנת 1940- שם נלחמו בחזית המדבר המערבי. 

החוקרים ברשות העתיקות מציינים, אם קרוביהם של אותם אנשים אלו מתוודעים לסיפור, ישמחו אם יצרו עימם קשר וישותפו באותה דרישת שלום שהותירו להם סקרלט ו-וולש.  אסף פרץ ציין והוסיף כי בסריקה במקום נמצאו מספר זנבות של פצצות מרגמה בריטיות וכ-27 תרמילי כדורים ששישה מהם יוצרו באוסטרליה ונורו באיזור. 

מקווה הטהרה שנחשף בצומת האלה - צילום: אסף פרץ
מקווה הטהרה שנחשף בצומת האלה – צילום: אסף פרץ

יואב צור , מנהל החפירה מסכם כי ממצאי החפירה מאפשרים לנו לשחזר סיפור היסטורי כפול, על יישוב ייהודי במאה השניה לספירה אשר ננטש על רקע אירועי מרד בר כוכבא, וסיפור לא פחות מעניין על אודות חיילים אוסטרליים ששהו באותו האתר בדיוק כ-1700 שנה לאחר מכן והותירו את חותמם בו. 

פבלו בצר, ארכיאולוג רשות העתיקות בגזרת מחוז יהודה ציין לסיכום כי בעקבות הגילוי פנתה רשות העתיקות לחברת נתיבי ישראל וזו הסכימה לשנות את תוכנית הצומת על מנת לשמר את הממצאים במקום ולשקמו כחלק מהנוף שבצד הדרך. 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.