שני שלדי אדם עתיקים נמצאו בבאר מים נדירה בעמק יזרעאל

כלי הצור שנחשפו במהלך החפירה. צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות

במהלך חפירות ארכיאולוגיות שבוצעו על ידי רשות העתיקות והחברה הלאומית לדרכים, התגלו שרידים ארכיאולוגים של באר מים עתיקה בסמוך לצומת היוגב שבעמק יזרעאל. 

בין השרידים שהתגלו נחשפה באר עתיקה שתוארכה לתקופה הנאוליתית (לפני כ-8500 שנה).  במהלך החפירות בבאר , נמצאו עצמות של נערה כבת 19 ושל אדם מבוגר יותר בתחתית הבריכה. 

כעת חוקרים אנשי הרשות כיצד הגיעו שרידי העצמות לתחתית הבריכה והאם מדובר בנפילה כתוצאה מתאונה או אפילו רצח מהתקופה העתיקה. 

 

עובדי רשות העתיקות יורדים אל תוך הבאר. צילום: יותר טפר, באדיבות רשות העתיקות

עובדי רשות העתיקות יורדים אל תוך הבאר. צילום: יותם טפר, באדיבות רשות העתיקות

 

במהלך חפירות  שבוצעו באיזור צומת היוגב בעמק יזרעאל לשם הרחבת הנתיבים והצומת, התגלו שרידים ארכיאולוגים אשר הביאו את רשות העתיקות לבצע חפירה במקום. כתוצאה מהחפירות נמצאה באר נדירה מסוגה אשר שימשה על פי ההשערה את החקלאים העתיקים בעמק יזרעאל. 

בעת חקירת הבאר לעומקה , אותרו בתחתית הבאר שרידי עצמות של נערה כבת 19 ואדם נוסף מבוגר יותר. חוקרי רשות העתיקות כעת חוקרים האם מדובר ברצח מהעת העתיקה או שהיה מדובר בתאונה בה נפלו השניים לתוך הבאר. 

יותם טפר , מנהל החפירה במקום מטעם רשות העתיקות סבור כי הבאר יצאה משימוש בעקבות הגופות ששהו בה לאורך השנים, לדבריו סביר להניח שהמים בבאר הזדהמו משאריות הגופות ולכן ננטשה. 

עוד הוסיף טפר כי הבאר המרשימה שימשה את חקלאי האזור בעת בתקופה הקדומה ושימשה אנשים רבים בסביבתה. 

הבאר נבנתה מאבנים שהונחו על פתחה ובעומקה נחצבה בתוך הסלע. עומקה של הבאר נמדד לכ-8 מטרים. בראשה הוצבו 2 אבנים אשר הצרו את פתחה.

בתוך הבאר נמצאו ממצאים רבים , בניהם כלי חציבה אשר שימשו את יוצרי הבאר בתקופתם לשם חציבתה. 

הבאר שנחשפה מציגה ממצאים רבים המעידים על אופי החיים בתקופתה ושיטות החציבה, החפירה ואף החריש החקלאי שבוצע בסמוך, זאת לאור הממצאים הרבים שהתגלו. 

 

ד"ר עמרי ברזילי, ראש ענף פרהיסטוריה ברשות העתיקות, הגיב בנוגע לחשיפת הבאר הנדירה כי לא ידוע כמעט על ממצאים מהתקופה בה תוארכה הבאר ברחבי ארץ ישראל. לדבריו בארות דומות שנחשפו ברחבי העולם אותרו עד היום בקפריסין והצביעו על אופן ניסיונות השימור של האדם למי השתיה מפני זיהום. עוד הוסיף כי לבארות היה שימוש עדיף מאשר מים אשר נאספו ממעיינות ונחלים. הבאר שימשה כמקור שתיה במקומות בהם לא היו נחלים או מקורות מים אחרים ובזכותן הוקמו יישובי מגורים נוספים גם באזורים ללא מקורות מים טבעיים.  צוין כי בעבר נחשפה באר מאוד דומה באיזור עתלית ים, אך זאת נחשבת כנדירה יותר. 

חשיפת הבארות הללו מעידה על יכולותיו של האדם בתקופתן, המידע שנחשף מהווה כעדות מרשימה לחקר התרבות והכלכלה המקומית בתקופה בה טרם הומצאו כלי החרס והמתכת. 

רשות העתיקות החלה בשימור האתר לשם תצוגתו בהמשך עם מוצגים נוספים אשר נחשפו באיזור סובב תל מגידו.

גלריית תמונות

 

תגובה 1 נכתבה על “שני שלדי אדם עתיקים נמצאו בבאר מים נדירה בעמק יזרעאל

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.