מטבע נדיר וחשוב העשוי כסף התגלה לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות המתקיימות בהרי יהודה כחלק מעבודות תשתית. המטבע שנחשף, מהווה את אחת העדויות המוקדמות ביותר בארץ לשימוש במטבעות. עוד התגלה בחפירה – מבנה עתיק המתוארך לימי ממלכת יהודה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלדג'ם
בין הממצאים שהתגלו באתר החפירות בו נמצא המטבע, נמצאה גם משקולת שקל ומבנה קדום המתוארך לתקופת בית ראשון.
עדות נדירה לשימוש הראשוני במטבעות בארץ התגלתה בימים האחרונים בחפירת רשות העתיקות, המתבצעת בהרי יהודה. במהלך החפירה, התגלה מטבע נדיר מאוד, עשוי כסף אשר מתוארך לתקופה הפרסית (המאה החמישית/ שישית לפני הספירה). את החפירה מבצעים בשל עבודות תשתית בתחומי כביש 375 מצור הדסה ועד כביש 60. החפירות הינן ביוזמת חברת נתיבי ישראל. באתר החפירות התגלה גם מבנה אשר מתוארך לתקופה קדומה יותר מהמטבע – תקופת ימי בית ראשון. בתוך שרידי הבית הקדום, נחשפה עדות נוספת לסחר שנעשה במקום, בדמותה של משקולת שקל.
מי שמצא את המטבע הנדיר הינו סמיון גנדלר – מ"מ מנהל מחוז יהודה ברשות העתיקות. המטבע שנמצא היה שבור וזאת בצורה מכוונת. צד אחד שלו טבוע בטביעה מרובעת. ניכר כי הטביעה עליו שקועה, בעוד שבתקופות מאוחרות, טכניקות הטביעה השתכללו ואף מציגות דמויות הבולטות מן המטבע.
בשיחה עם ד"ר רוברט קול, ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות נמסר: המטבע אשר התגלה נדיר ביותר, הוא מצטרף לתריסר מטבעות בלבד שנחשפו עד כה מסוגו. כל המטבעות הדומים לזה שנחשף כעת, התגלו בחפירות מסודרות ברחבי הארץ. על פי הידוע לנו, המטבע נטבע בתקופה בה השימוש במטבעות היה רק בתחילת דרכו. ממצא זה מספק לנו מידע נוסף על הדרך בה התנהל המסחר, ועל התהליך שעברה הכלכלה העולמית מתשלומים באמצעות שקילה של בצעי (חתיכות) של כסף , לשימוש במטבעות.
המטבע שנחשף שייך לקבוצה של מטבעות קדומים מאוד, אשר נטבעו מחוץ לגבולות הארץ. עצם העובדה כי המטבע נמצא באתר, במפולת המתוארכת לאמצע המאה הרביעית לפני הספירה, מציגה לנו כי המעבר משימוש בבצע כסף למטבעות היה הדרגתי וארך מאות שנים.
עוד עדות נוספת לתהליך המעבר ההדרגתי, היא העובדה שמטבע הכסף אמנם יצר כמטבע במקור, נמצא במחציתו, זאת לאחר שנחתך במכוון לשתי חתיכות. מכאן ניתן להבין שהשימוש בו, במהלך המאה הרביעית לפני הספירה נעשה בתור בצע כסף לשקילה ולא כמטבע הועבר לסוחר, זאת על עף שבמקביל בתקופה זו כבר החלו לעשות שימוש במטבעות.
בשיחה עם מיכל מרמלשטיין ודני בן עיון, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות נמסר כי האתר שבו התגלה המטבע המיוחד, הוקם במקורו לראשונה בימי בית המקדש הראשון (לפני כ2,700 שנה). האתר מתוארך המאה השביעית לפני הספירה – ימי המלכים חזקיהו, מנשה, אמון ויאשיהו. אתר זה ש כן במרחב הכפרי של ממלכת יהודה, אשר מרכז הממלכה היה בעיר ירושלים.
בתקופה זו הידועה בפריחה היישובית של ממלכת יהודה, התגלה "בית ארבעת המרחבים" המאפיין אתרים ישראליים וכן, משקולת שקל, המהווה עדות מהותית נוספות ואף קדומה יותר, לקיומו של סחר באתר.
המשקולת אשר התגלתה מונחת על רצפת אחד החדרים באותו מבנה, עשויה אבן בצורת כיפה והיתה בשימוש לשקילה של מוצרים כמו מתכות, תבלינים ומוצרים יקרים אחרים. על גבי המשקולת נראה הסימן המזכיר את האות "ע" בעברית, ובצמוד לה הספרה 1 בכתב מצרי היראטי אשר מציין "שקל אחד". המשקולת נשקלה על משקל מודרני ונמצא ששוקלת 11.07 גרם. אפשר לומר שמדובר בעצם המשקולת הנהוגה באזור יהודה, אשר בה השתמשו הסוחרים על מנת לשקול סחורה בצורה מדויקת, כך מסבירים ארכיאולוגי החפירה.
מוריה ריף, מהנדסת המנהלת את מחלקת פרויקטים דרום של נתיבי ישראל מספרת: התחלנו את המיזם המשמעותי בכביש 375 אשר מטרתו – הרחבת הכביש לדו מסלולי – דו נתיבי, לאורכו של כשמונה קילומטרים, לרבות הסדרת צמתים בציר זה וכן הרחבת מעברים תת קרקעיים הקיימים כיום.
ידענו מראש כי מדובר באזור הדורש שיתוף פעולה הדוק עם רשות העתיקות, על מנת לבדוק האם אכן קיימת האפשרות שתוך כדי העבודות יתגלו ממצאים ארכיאולוגים, לצד התקדמות בעבודות, אכן באזור זה אפשרנו לרשות העתיקות לבצע את כל העבודות ואין ספק שמדובר בממצא מדהים. המחשבה שבזכות היציאה לפרויקט תשתית כמו זה, התגלו ממצאים כל כך חשובים ומשמעותיים – הינה מרגשת ללא ספק.
בשיחה עם אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות נאמר: כל פעם מפתיע מחדש כיצד ממצאים רבי ערך למחקר מתגלים במקומות בלתי צפויים. המטבעות הזעירים הינם מקורות מידע מהחשובים ביותר אשר קיימים בארכיאולוגיה, משום שהם מכילים מידע חזותי, לצד כתובות ותאריכים. מתוך פריט קטן כמו מטבע אפשר להתחקות אחר הלך מחשבתם של בני האדם מהעולם הקדום, ודרך זה לראות שההתנהלות הכלכלית שלנו לא שונה כלל כבר אלפי שנים. רק הטכנולוגיות משתכללות, בהקשר לזה מעניין לחשוב על המחקר הארכיאולוגי העתידי, בעולם שעובר לסחר אלקטרוני.
נדירררר
למה אני לא מוצאת דברים כאלה
יפה מאוד