מטבע נדיר מסוגו התגלה על ידי חייל פלס"ר 7 של השריון במהלך אימון צבאי באזור רמות מנשה. המטבע, נמסר לידי אוצרות המדינה ובשל כך קיבל החייל תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה.
המטבע הנדיר שהתגלה נושא את דמות הקיסר הרומי אנטונינוס פיוס, עד כה התגלו מטבעות בודדים מסוג זה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות | וידאו: ניר דיסטלפלד
כתבת וידאו
חייל פלס"ר 7 של השריון, מצא במהלך אימון צבאי ברמות-מנשה מטבע שהתגלה כנדיר מסוגו. המטבע , נושא את דמותו של הקיסר הרומי אנטונינוס פיוס נמצא על ידי עידו גרדי במהלך האימון,כאשר ניקה אותו, הבחין בדמות של חייל בצידו האחד ואילו בצד השני פרופיל פנים של הקיסר. החייל עידו מסר את המטבע ל"אוצרות המדינה" ועל כך קיבל מרשות העתיקות תעודת הוקעה על אזרחותו הטובה.
המטבע הנדיר, המתוארך לשנת 158-9 לספירה הנוצרית, נמצא כאשר מצב השתמרותו טוב. המטבע ניטבע במיטבעת העיר גבע, כך מספר ד"ר דונלד צבי אריאל – ראש ענף מטבעות ברשות העתיקות, "המטבע הנוכחי מצטרף ל-11 מטבעות דומים בלבד, אשר מוצאם ידוע באוצרות המדינה. כל המטבעות הללו נמצאו בצפון הארץ, ממגידו וציפורי ועד טבריה והארבל.
המטבע שנמצא כעת, נושא על חזיתו את דיוקן הקיסר הרומי אנטונינוס פיוס, אשר שלט בין השנים 138-161 לספירה הנוצרית, ועל גבו של המטבע, אל הירח הסורי "מן" (MEN) אלוהות הירח וסביבו כתובת של אנשי גבע פיליפי שנת 217.
בשיחה עם ד"ר אבנר אקר, מרצה לארכאולוגיה קלאסית במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן מספר על הממצא: המטבע שהתגלה הוא אחד מהמטבעות העירוניים אשר נטבעו בעיר גבע-פיליפי, המכונה גם גבע-פרשים. בעת התקופה רומית, קיבלו ערים (פולייס) זכות לטבוע מטבעות בעיצוב משל עצמם. השנה החקוקה על המטבע הינה השנה למניין העירוני, אשר החל ככל הנראה, בשנה בה קיבלו תושבי העיר הכרה בעצמאות עירם מצד השלטונות הרומיים. גבע מוכרת כעיר קדומה, ושמה הוזכר בכתבי יוסף בן מתתיהו. גבע מוכרת כעיר השוכנת על הגבעות שבשולי עמק יזרעאל. הורדוס איכלס בה פרשים יוצאי צבאו ומכאן הכינוי – גבע פרשים. בעת המרד הגדול (66-70 לספירה הנוצרית) יצאו מעיר זו כוחות צבא מקומיים ורומיים יחדיו כנגד הכוחות היהודיים שפעלו באזור בית שערים. יש הסבורים כי גבע נמצאת ליד שער העמקים, אך עד כה מרבית החוקרים סבורים שהעיר גבע נמצאת בתל אבו שושה שליד קיבוץ משמר העמק. לציין כי בקיץ האחרון בוצעו חפירות על ידי אוניברסיטת בר אילן בתל אבו שושה ושם נמצאו שרידי ביצורים ומבנים המתוארכים לתקופה ההלניסטית ועד לתקופה הביזנטית.
ניר דיסטלפלד , פקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות באזור הצפון מספר: סביר כי המטבע נשמט מידי בעליו על אחת מהדרכים החוצות את המרחב הזה, עד שנמצא בידי החייל – כמעט 2000 שנה מאוחר יותר. זו הזדמנת לקרוא לציבור שמצא כבר בעבר מטבעות או כל פריט עתיק אחר, לדווח לרשות העתיקות, אנו נגיע ונעביר את העתיקה לאוצרות המדינה ואולי בכך נצליח להוסיף או ידע ונעשיר את המחקר בעוד פיסת מידע מהעבר. חשוב לציין שהעתיקות הינן אוצרות מדינה וחל איסור מוחלט לחפש עתיקות באופן עצמאי. במידה ומוצאים אחת כזו יש לדווח על כך מיד. החייל עידו גרדי גילה אזרחות למופת ואנו מקווים שהוא ישמש כמודל לחיקוי עבור אנשים אחרים שמוצאים עתיקות בדרכם.
כל הכבוד לחיל!