על השאלה זו מנסים לענות מומחי רשות העתיקות , לאחר שנחשפו לאחרונה שרידים הנראים כארמון או מקדש אדומי בלב שטח אש בחבל לכיש. הממצאים הראשונים נמצאו בחול המועד סוכות האחרון בסמוך לחורבת עמודה וגילוי הממצאים עוד נמשך
כתב: אפי אליאן | צילומים: מיכל הבר, קלרה עמית, דאיין קרישטנסן | וידאו: סבטלנה תרחנובה, צילומי אויר: דאיין קרישטנסן.
וידאו:
שרידי מבנה מרשים כבן 2200 שנה המתוארך לתקופה ההלניסטית אשר ככל הנראה שימש כמקדש או ארמון אדומי התגלו במהלך חול המועד סוכות האחרון, אז החלה חפירה ראשונית בסמוך לאתר העתיקות חורבת עמודה. עם חשיפת הממצאים והגילויים המרשימים הוחלט להמשיך את החפירות לקראת חג הפסח השנה.
שרידי המבנה הייחודי נחשפו בלב שטח אש המשמש כאזור אימונים צבאי של בא"פ לכיש, לאחר שבוצע במקום סקר ארכיאולוגי חדש המבוסס על ידי רחפן. טכנולוגיה חדשה המשמשת בשנים האחרונות את הארכיאולוגים בארץ ישראל. במהלך צילומי האויר חשפו את השטח שבין בית גוברין ומרשה בצפון ואיזור אמציה שבדרום, השטח שצולם הינו שטח שבדרך כלל סגור לציבור בימי חול. מגובה של עשרות מטרים אוירי , הצליחו הרחפנים להביע על קיומם של שרידי מבנה בתוואי המקומי ומפה החלו החפירות. הארכיאולוגים אשר היו מעורבים בתהליך הצילומים ועד לחפירה מוסרים כי מדובר בפריצת דרך מחקרית. הטכנולוגיה הזו סייעה לנו בבחירת מוקדי החפירה ומהר מאוד ידענו שמדובר בתגלית יחידה במינה. אנו מקווים שהמשך החפירות באתר במהלך האביב הקרוב יחשפו עבורנו טפח נוסף מסיפורו של המקום העתיק.
בשיחה עם מנהלי החפירה במקום – ד"ר אורן גוטפלד מהאוניברסיטה העברית בירושלים ופבלו בצר ומיכל הבר מרשות העתיקות, מספרים על הממצאים: אכן אכן מדובר בארמון או מקדש אדומי, הרי שמדובר בתגלית נדירה ומרגשת. מבנים מסוג זה ודומים להם בארץ , ניתן לספור על כך יד אחת. על פי הממצאים עד כה ניכר שהמבנה פורק באופן מכוון – אף ייתכן כי האחראים לכך היו החשמונאים אשר כבשו את האזור בתקופתם.
באחד מחדרי המבנה נחשפו שני מקטרים – כלי פולחן בדמות מזבח זעיר , אחד משני המקטרים עוטר בדמות שור, שנראה כיושב בחזית מקדש שלו עמודים מפוארים. לדברי החוקרים מדובר בממצא ייחודי ונדיר מבחינת העיטור שלו. ייתכן שהשור בפתח המקדש מסמל את אחד האלים להם סגדו האדומים. לצד המקטרים נחשפו בנוסף כלי חרס עדינים אשר חלקם יובאו מאיזור יוון ובניהם קערות צבועות , פכיות ונרות שמן.
באתר העתיקות התגלו פתחים רבים המובילים לחללים תת קרקעיים ובהם מתקנים שונים, כגון מחצבות , מקוואות , בתי בד וקולומבוריה (שובכים קדומים בהם היו מגדלים יונים) כמו כן מחילות מסתור מימי מרידות היהודים ברומאים אשר באחת מהן נמצא אף סיר בישול שלם מימי מרד בר כוכבא.
בחפירה המדוברת בחורבת עמודה אשר מומנה על ידי ה Beit Lehi Foundation ורשות עתיקות השתתפו בתנאי שדה סטודנטים לארכיאולוגיה מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת בר אילן. בנוסף פעלו בחפירה גם מתנדבים מארצות הברית העוסקים בתחום אף הם.
חורבת עמודה היתה בתקופה ההליניסטית אחת מיישובי הלווין החקלאיים של מרשה (כיום גן לאומי בית גוברין), עיר הבירה של האדומים בתקופה ההלינסטית. האדומים התיישבו בשפלת יהודה במהלך המאה החמישית לפני הספירה הנוצרית והתערבבו עם האוכלוסיה היהודאית עם כיבוש אידומיאה על ידי החשמונאים בשנת 112 לפני ספירת הנוצרים וגיורם הכפוי.